Oldal kiválasztása

Gondolta volna, hogy a magyar lakosság 20-30%-át is érinti a visszérbetegség? A vénák kóros tágulatával járó betegség az esztétikai problémák mellett számos veszélyt is rejt: legrosszabb esetben akár fekély vagy tüdőembólia is felléphet szövődményként. De miért ennyire veszélyesek ezek az erek, és mit tehet, hogy elkerülje a komolyabb betegségeket?

Mi pontosan a visszérbetegség?

A visszerek tulajdonképpen vénák, melyek lehetnek hajszálerek, közepes vagy nagy erek. Amit visszérként szokás emlegetni, az már a megbetegedett véna, ez legtöbbször az alsó lábszáron fordul elő, de jelentkezhet akár a combon is. A vénák végzik az elhasznált vér továbbítását a szívbe, ebben pedig a vénák falán kis billentyűk segítenek, amelyek meggátolják, hogy visszafele folyjon a vér. Visszeres megbetegedéskor – általában az ülőmunka következtében – ezek a billentyűk nem jól zárnak, a vér pangani kezd, a vénák fala kitágul.

jogging-2343558_640Mik lehetnek a szövődmények?

A tünetek, de már inkább a következmények között szerepel a „nehézláb”-érzés, az ékszakai lábszárgörcs, alkalmankénti fájdalom. Súlyosabb következmény lehet a mélyvénás trombózis vagy a tüdőembólia, de a láb fekélyesedése is előfordulhat.

Mit tehet a visszerek és a szövődmények kialakulása ellen?

Bár sokan legyinthetnek a megelőzésre, mondván a visszerek kialakulása genetikától, hajlamtól függ, a súlyos következmények ellen tenni mindig érdemes!

  • Mozogjon – főleg, ha sokat ül

Közhely, hogy a rendszeres testmozgás hozzájárul az egészség megőrzéséhez, mégis kiemelt fontossága van ebben a helyzetben: ha ülőmunkát végez, iktasson be rövidebb szüneteket, ahol egész testét, de legfőképp lábait átmozgathatja: ez segít a vérkeringés felpezsdítésében, normalizálásában.

  • Rendszeres ellenőrzés

Vannak olyan tényezők az ülőmunka és az örökletesség mellett, amik hajlamosíthatnak visszér kialakulására: túlsúly, terhesség, cukorbetegség vagy magas vérnyomás esetén különösen kell figyelni a tünetekre. Az éves szakorvosi kontroll ezekben az esetekben elkerülhetetlen, akár már a panaszok megjelenése előtt.

  • Táplálkozzon egészségesen

Amellett, hogy a megfelelő étrend a túlsúly leküzdésében is segít, számos dologgal tehetünk érfalaink megőrzéséért. A C- és az E-vitamin segít ebben, ehhez fogyasszon naponta sötét gyümölcsöket és zöldségeket, esetleg készíttessen egyéni étrendet.

Ha a továbbiakban is szeretne egészségmegőrzéssel kapcsolatos híreket, tippeket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre a lap bal oldalán!

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This