Oldal kiválasztása

Van, aki érzi, mikor esik le a vércukra, míg más csak akkor kap észbe, amikor már csillagokat lát: vajon hogy érdemes mérni a cukrot?

 

Cukorbetegség fennállása esetén a betegeknek vizsgálniuk kell a vércukorértékeiket, hiszen így egyrészt az alkalmazott terápia sikeressége ellenőrizhető, valamint fény derülhet a hipo-, esetleg a hiperglikémia fennállására is.

 

Hogy pontosan hogyan is kell ellenőrizni a vércukorértékeket, arról dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa adott felvilágosítást.

 

Ezért van szükség rendszeres ellenőrzésre

 

A cukorbetegek esetén nagy jelentősége van a rendszeres és helyes vércukormérésnek. Ezzel egyrészt nyomon követhető az állapot alakulása, tisztába kerülhet a beteg az éhomi vércukorszintjével, valamint képet kaphat arról, hogy étkezések után mennyivel nő meg a vércukorszint. Erre azért van nagy szükség, mivel így nemcsak a megfelelő gyógyszer- vagy inzulindózis állítható be, de le tudja ellenőrizni, vajon ideális-e az étrendje, életvitele, terápiája. A vércukormérés további pozitívuma, hogy azonnali információt kaphat a pillanatnyi glükózszintről, és megtudhatja, hogy az a normál tartományon belül van-e, vagy esetleg hipo/hiperglikémia áll fenn. Sajnos az alacsony és magas vércukorszinteknek nem mindig és nem mindenkinél vannak egyértelmű tüneteik, így már a legkisebb közérzetromlás esetén érdemes vércukrot mérni.

 

Mindezeken kívül a rendszeres vércukormérésnek van még egy igen hasznos oldala, mégpedig az, hogy ezáltal kideríthető, hogy mi is áll a nem megfelelő HbA1c-érték hátterében. A HbA1c egy olyan laboratóriumi adat, mely hat-nyolc hétre visszamenőleg jelzi az átlagos vércukorszintet. Általában a célértéke 7% alatt elfogadható cukorbetegségben. Előfordulhat, hogy, ha valaki csak ritkán mér glükózszintet, annak eredménye nincs összhangban a kapott, magas HbA1c-értékkel. A vércukormérés gyakoribbá tételével lehetővé válhat annak kiderítése, hogy vajon mi is okozza a kóros értéket – például diétahiba, nem megfelelő gyógyszer- vagy inzulindózis, mozgáshoz kapcsolt eltérések. Fontos, hogy a diabétesz-szakápolóval vagy kezelőorvossal ellenőrizzék a betegek a vércukormérés helyes kivitelezését, illetve időszakosan összehasonlító mérés is történjen a laboratóriumi vércukorméréssel a vércukormérő pontosságának megállapítása céljából. Ezt a rendszeres diabetológiai vizitek alkalmával el lehet végezni, oktatni lehet a pácienst a kezeléshez igazított, megfelelő gyakoriságú és mintázatú vércukormérésre.

 

Forrás: femina

 

További cikkeink hasonoló témában:

Visszafordítható a 2-es típusú cukorbetegség?

A 10 legfontosabb tudnivaló a cukorbetegségről

 

The following two tabs change content below.

Beregi Boglarka

Legfrissebb tőle: Beregi Boglarka (Összes listázása)

Share This