Oldal kiválasztása

A hirtelen szívhalál sajnos szívbetegeken kívül és szívbetegség nélkül is bárkivel előfordulhat. A szívhalál során a szív váratlanul, különösebb előzmények nélkül rendezetlenül kezd verni, ez pedig rövid időn belül a szív leállásához vezet. Normális esetben, a szabályos ritmusnak köszönhetően áramlik a vér a szervezethez; rendezett ritmus hiányában viszont ájulás következik be, mely beavatkozás nélkül végzetes is lehet.

Előfordulása

Sajnos hazánkban nagyon gyakori, hogy a hirtelen szívmegállás halált okoz. A Magyar Kardiológusok Társaságának 2008-as közleménye szerint naponta 70 ember veszti életet szívhalál következtében. Örökletes szívbetegségben vagy koszorúér-betegségben szenvedők nagyobb eséllyel esnek áldozatául e halálnak, de különösebb szívbetegség nélkül is, erős stressz vagy fizikai megterhelés is kiválthatja a tragédiát. Genetikai problémák esetén a fiatalok éppúgy veszélyeztetettek, mint a 35 feletti férfiak, akiknél gyakrabban fordul elő a koszorúér-betegség. Akik komoly szívritmus zavarral küzdenek –életkortól függetlenül-, állandó veszélynek vannak kitéve, mert a szív nem képes elegendő mennyiségű vért, és ezáltal oxigént szállítani a szervezetnek, minek következtében a beteg eszméletét veszti. Különösen ki vannak téve a szívmegállás veszélyének azok, aki egészségtelen életmódot folytatnak: a dohányosok, a sportot mellőző, egészségtelen étkezést vagy stresszes munkát folytató egyének. A magas vérnyomás, a cukorbetegség szintén „elősegíti” a hirtelen szívleállást.

Okai

A hirtelen szívhalált leggyakrabban az elmeszesedett vagy már elzáródott erek problémája okozza. Ha a magas vérnyomást, mint betegséget nem kezelik megfelelően, a szív megnagyobbodik – ez is okozhat szívleállást. A szívelégtelenség, és ahogy már fentebb említettük a szívritmuszavar és az öröklött szívbetegségek is okozhatják a szív megállását.

Tünetei

A hirtelen szívhalál legnagyobb problémája nevében foglaltatik: hirtelen. Ugyanis az első tünetek megjelenése és a halál között időnként csupán néhány perc, de maximum egy óra telik el. Mikor megáll a szív, az illető elveszti eszméletét, a légzése megáll. A beteg kizárólag akkor menthető meg, ha azonnal újraélesztik és defibrillálják. Ha a szívleállást követő 5 percen belül sikerül visszahozni a beteget, agykárosodás nélkül is megúszhatja a tragédiát. A megállást követő 10 percben még jók az esélyek az életben maradásra, de ezen az időkorláton túl már nincs sok remény.

Szerencsésebb esetben az egyén időben orvoshoz fordul, ha fáradékonyságot, gyakori légszomjat és mellkasi fájdalmat tapasztal, mert ilyenkor felébred a koszorúér betegség gyanúja. Ugyanígy, ha családjában előfordult korábban szívbetegség, érdemes kivizsgáltatnia szívét, mert az időben felismert szívbetegség kezelhető, a végzetes kimenetel valószínűsége csökkenthető, a tragédia megelőzhető.

Megelőzési lehetőségek

Habár a megerőltető sport okozhatja is a szív megállását, mégis javasolt ésszerű keretek között, a számunka kényelmes mértékben rendszeresen és alaposan átmozgatni testünket, hogy ezáltal a véráramlást serkentsük. Még szívbetegek számára is ajánlatos orvosi felügyelet mellett a testedzés, ami akár életet is menthet.

Mint azt láthatjuk, a hirtelen szívhalál nem válogat korosztályok szerint, de az idősek némileg nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen az érelmeszesedés, az agy kevesebb vérrel és oxigénnel való ellátása, stb jobban érinti az ő korosztályukat, mint a fiatalabbakét. Hirtelen szívmegállás esetén sajnos szomorú tény, hogy hatalmas szerepe van az azonnali, mielőbbi segítségnyújtásnak. Ha idős rokona, ismerőse szíve megáll és van olyan „szerencsés” helyzetben, hogy ez társaságban történik, akkor a nagyi mobil segítségével azonnal jelezhetnek, hogy vészhelyzet van. Természetesen a mentők riasztását és az újraélesztés megkezdését sosem szabad elmulasztani.

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This