Oldal kiválasztása

A koleszterin említése hallatán legtöbben egy káros, de megfoghatatlan anyagra gondolunk, amelyet üldöznünk kell, elsősorban kevesebb zsír használatával. Ez azonban csak részben igaz, ezért most bemutatjuk mi is az a koleszterin, és hogy az étkezés megváltoztatása mellett mit is tehetünk, hogy szintje alacsony maradjon szervezetünkben.

„Jó koleszterin” meg „rossz koleszterin”? Most akkor mi is ez pontosan?

A koleszterin a lipidek közé tartozik, és a közhiedelemmel ellentétben önmagában nem rossz, nélkülözhetetlen a szervezetünk működéséhez. Valamennyit beviszünk belőle étkezéseink során, de kb. 80%-át képes a szervezetünk is megtermelni, ebből a feladatból legnagyobb részt a májunk vállal. Különösen fontos az agysejtek, idegsejtek és néhány hormon képződésében.

Két fő típusa van: a magas sűrűségű lipoprotein, a HDL, ez a „jó” koleszterin, és az alacsony sűrűségű, a LDL, ez a „rossz” koleszterin. A HDL, azaz a „jó” fajta összegyűjti a zsírt és visszaszállítja a májba, ezzel akadályozza meg, hogy zsírlerakódások képződjenek az erekben. A „rossz” LDL koleszterin is zsírt szállít, viszont ez hajlamos a letapadásra az artériákban, ezzel szűkítve őket (ez az érelmeszesedés), ha pedig egy ilyen alvadék elzárja a beszűkült eret, akkor alakul ki trombózis.

salad-791891_640Mit tehetünk, hogy alacsony legyen a rossz koleszterin szintje?

A megfelelő arány fenntartásáért több dolgot is tehetünk, ezek alapja elsősorban az egészséges táplálkozás, és a megfelelő mennyiségű mozgás.  Ha étkezésünkkel szeretnénk megfelelő szinteken tartani a HDL és az LDL koleszterineket, akkor a telített és a telítetlen zsírok bevitelére kell figyelnünk. A telített zsírok, amelyek például a vajban vagy a szalonnában találhatóak, általában emelik az LDL koleszterin szintjét, a telítetlen zsírok pedig csökkenteni tudják. Ha azt szeretné, hogy nőjön a „jó” koleszterinjének szintje, fogyasszon több hidegen sajtolt növényi olajat, olajos magvakat és halakat.

És mit tehetünk a mozgással?

women-1428773_640Az ülő életmód nagy mértékben felelős lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, ha viszont rendszeresen mozgunk, annak számos előnye van. A mozgás nem csak a vércukorszintre és éhségérzetünkre van jó hatással, de erősíti a szívet és a tüdőt is, és rugalmasabbá teszi az érfalakat, nem mellesleg növeli a HDL koleszterin szintjét is.

Nem muszáj leterhelnünk magunkat: közepes intenzitású sportot válasszunk, és mindenképp vegyük figyelembe egészségi állapotunkat! Kezdetben teljesen megfelel a séta, tánc, kocogás, de az úszás és a biciklizés is jó, ezek kimondottan kímélik ízületeinket. Ha Önnek korábban volt már szívbetegsége, keringési zavara, mindenképpen konzultáljon orvosával a nagy mozgás elkezdése előtt. Válasszon egy Ön számára kedves sportot, mozogjon fél órát rendszeresen, ügyeljen arra, hogy kellő idő jusson a bemelegítésre és a nyújtásra, és ne terhelje túl a szervezetét, és meglátja, remekül fogja érezni magát!

Ha szeretne a továbbiakban is egészségmegőrzéssel kapcsolatos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre a lap bal oldalán!

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This