Oldal kiválasztása

Az infarktus tünetei általában nem olyan drámaiak, mint a filmekben, vagy ahogyan elképzeljük: az ember hirtelen a mellkasához kap, majd a földre zuhan. A folyamat ennél általában hosszabb, és sokan sokféle tünetet produkálnak, vagy egyáltalán nem is mutatják jelét, hogy probléma lenne, de néhány jellegzetes panasz esetén gyanakodhatunk, most ezeket mutatjuk meg.

Mi a szívinfarktus?

Ha az esetlegesen már összeszűkült koronaerekben vérrög alakul ki, amely elzár egy ilyen eret, ennek következtében pedig a szívizom egy része elhal, akkor beszélünk szívinfarktusról. Az infarktus kialakulását és az abból való felépülést is nagyban befolyásolja az életvitel: táplálkozásunk, a stressz kezelése a mindennapokban és a mozgás, valamint az egészséges életvitel a további betegség kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Mik a szívinfarktus jelei?

Az infarktus nem mindenkinél mutat tüneteket, akinél pedig igen, azoknál sem egyenlő erősséggel, vagy egyenlő ideig. Vannak azonban jellegzetes tünetek, amelyek minél erősebben, vagy halmozottan jelentkeznek, annál valószínűbb, hogy Önnek infarktusa van:

  • thumb01Nyomásérzés a mellkas közepén: ez a legjellegzetesebb, néhány percig tartó és gyakran vissza-visszatérő tünet, esetleg szorító mellkasi fájdalom, szokatlan teltségérzet.
  • Mellkasi, később a mellkasból kisugárzó fájdalom: ez a fájdalom a karba – főleg a bal karba –, vállba, vagy akár az állkapocs irányába is kisugározhat, vagy a has felső részében is megmaradhat.
  • Légszomj, hányinger, hányás, izzadás: ezek a tünetek természetesen más problémák jelei is lehetnek, általában a mellkasi fájdalommal együtt jelentkeznek, ha ilyet észlelünk, érdemesebb fokozottabban odafigyelni.

Mit tehetünk ilyen esetben?

Bár a tünetek órákig, esetleg napokig is fennállhatnak, ha Ön az infarktus tüneteit véli felfedezni valakin, azonnal hívjon mentőt! Bár a korai felismerés és megfelelő kezelés miatt egyre kevesebben vesztik életüket emiatt, a korai felismerés a gyógyulásra is kifejezetten fontos hatással van, bármilyen komolyabb rosszullét esetén pedig mindenképp fontos a mentőket riasztani a pontos diagnózis felállítása érdekében.

Ha szeretne a továbbiakban is egészséggel kapcsolatos híreket kapni, iratkozzon fel hírlevelünkre a lap bal oldalán!

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This