Oldal kiválasztása

Ha idős rokona gondozásra szorul, Ön komoly döntés előtt áll. Amennyiben még nincs idősgondozásra szüksége, de 1-2 éven belül lehet, akkor is bölcsen teszi, ha előretervez, és elkerüli ezzel a kétségbeesett kapkodást. Szintén aktuális a kérdés, ha hozzátartozója már idősgondozás alatt áll, de nem elégedettek a helyzettel.

Választhat, hogy idősek otthonába küldi, saját lakásába költözteti, vagy otthonában ápolja családtagját. Több tényezőtől függ, hogy kinek mi az idősgondozás ideális formája. Természetesen az anyagi helyzet is határt szab a lehetőségeknek, és nem egyszerű előre megmondani, melyik megoldással jön ki olcsóbban.

Idősgondozás intézményben

Az idősek otthona elsősorban akkor kerül szóba az idősgondozásban, ha teljes körű ápolás szükséges. Az otthonok között mindenféle árkategóriát megtalálhat. A figyelmes személyzettel rendelkező, kellemes környezetben lévő helyekre azonban sokszoros a várólista, ezért nem árt korán elkezdeni az idősgondozás tervezését.

Ideális az, ha az idősek otthona közel esik lakhelyéhez, hogy gyakorta meg tudja látogatni hozzátartozóját.

Kiemelt szempont az intézményben dolgozó egészségügyi szakszemélyzet. Van-e a helyszínen ügyeletes orvos? Rendszeresek-e az állapotfelmérések, egészségügyi szűrések? Optimális, ha ízületeket kímélő testmozgásra is van lehetőség, ilyen például az úszás vagy bizonyos tornák.

Otthoni idősgondozás

Sok idős ember szeret a saját otthonában maradni, a saját dolgaik között lenni. Mások hajlamosak a depresszióra, és inkább társaságban érzik jobban magukat. Ezért az idősgondozás körvonalazásánál az anyagi szempontok mellett érdemes a lelki alkatot is figyelembe venni.

Otthoni idősgondozásnál kulcskérdés a biztonság. Míg az intézményekben éjjel-nappal ügyelet vigyáz rokonára, addig otthon ezt meg kell oldania. Kézenfekvő és költséghatékony megoldás lehet a mobiltelefon használata, azonban ez sok idős embernek problémát okoz, emiatt megbízhatatlanná válik. Egy új megoldás az idősgondozásban a Vario MedCare mobil EgészségŐr készülék, amely fejlettebb technológiát és biztonságérzet ad a felhasználójának és családjának, ráadásul mindezt egy könnyen kezelhető, felhasználóbarát felülettel párosítja.

Összeköltözés?

Pénztárcakímélő megoldás az idősgondozás azon formája, amikor az idős szülő Önhöz költözik, vagy fordítva. Ez azért is hasznos, mert így nem fizet feleslegesen rengeteg rezsit a nagy lakásokban egyedül maradt idős ember – hiszen egyedül ugyanúgy fűtenie kell, mintha négyen laknák a lakást.

Viszont sok problémát szülhet az idősgondozásban az együttlakás. Előfordul, hogy az idős szülő túlzottan beleszól a már felnőtt fiatalok életébe, vagy fordítva, a fiatalok kezelik gyerekként idős családtagjukat. Ezért hasznos felkészülni az ezzel járó feszültségekre, sőt előzetes megbeszélésekkel megelőzni azokat.

Mindenkinek az idősgondozás más-más típusa válik be – a legfontosabb, hogy biztonságban tudhassa családtagját. Ha most még korainak is tűnik az idősgondozás megtervezése, jobb előbb elkezdeni, mint utóbb stresszelni miatta.

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This