Oldal kiválasztása

Az infarktus a szívizom egy részének elpusztulása, ami a vérellátás elégtelenné válása miatt alakul ki.

A szívinfarktusnál az egyik legfontosabb dolog a gyors reakció és szakszerű ellátás. Ezzel jelentősen növelhetjük a beteg túlélési esélyét, és elkerülhetjük, de legalábbis csökkenthetjük a hosszú távú maradandó károsodás kialakulását. Érdemes mindenkinek jól megjegyezni a tüneteket, és azt, hogy a betegnek ilyenkor azonnal orvosi segítségre van szüksége.

Milyen tünetek jellemzik az infarktust?

  • Nyomásérzés a mellkas közepén, szorító mellkasi fájdalommal és teltségérzettel kísérve
  • Kisugárzó fájdalom a mellkas irányából a leginkább a bal váll, és a hát bal oldala felé
  • Folyamatos fájdalom a has felső tájékán
  • Légszomj
  • Izzadás, verejtékezés
  • Hányinger, hányás
  • Ájulás

Egyes tünetek annyira általánosak, hogy akár bármilyen más betegségre is utalhatnak, ezért nem kell mindig a legrosszabbra gondolni. Ha több tünet egyszerre áll fenn, vagy túlságosan heves a fájdalom, akkor azonnal forduljon orvoshoz.

Azonban nőknél, idősebb betegeknél, illetve cukorbetegeknél az infarktus tünetei lehetnek kevésbé kifejezettek, mint más korosztályú és nemű embereknél.

A legelső figyelmeztető jele a vissza-visszatérő mellkasi fájdalom, ami mozgásra erősödik és pihenésre szűnik.

A vérnyomásmérő otthoni használatával az érrendszeri megbetegedések időben felfedezhetőek, így gyógyszeresen kezelhetőek is, még a katasztrófa bekövetkezése előtt.

Hogyan lehet csökkenteni az infarktus kockázatát?

Az öröklött genetikai adottságok ellen teljes mértékben nem védekezhetünk, de ha az Ön családjában fordult már elő szívinfarktus, akkor fokozottan ajánlott az infarktus megelőzésére figyelnie.

A legtöbbet az életmódunkkal tehetünk azért, hogy elkerüljük az infarktust. Ajánlott az egészséges táplálkozásra vonatkozó tanácsokat megfogadni. A rendszeres testmozgás, a dohányzás csökkentése, az alkoholfogyasztás mérséklése mind javasolt, ha csökkenteni szeretné az infarktus kialakulásának az esélyét. Emellett a bennünket ért stressz mértéke és annak kezelésének a képessége is nagyban csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Az otthoni vérnyomásmérő adatait már egyszerűen is megoszthatja kezelőorvosával.

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This