Oldal kiválasztása

Tudjuk, hogy a dohányzás és a túlsúly egészségtelen, azt is hallottuk már, hogy a magas vérnyomás az infarktus veszélyét hordozza magában. De gondolta volna, hogy évente 16.500 ember szenved infarktust Magyarországon?

A továbbiakban arról olvashat, mit rejtenek a statisztikák.

Infarktus és a vele összefüggő betegségek

Ez a félelmetes nagyságú szám valójában még rosszabb arányokat takar. A KSH közlése szerint 2010-ben az összes haláleset több, mint fele, 65.819, szív- és érrendszeri betegségek következménye volt.
Infarktus nem minden esetben vezet halálhoz, viszont az szívroham nélkül is bekövetkezhet, ahogy ez az esetek többségében történik.

Miért az infarktus a legfélelmetesebb, amikor nem az okozza a legtöbb halálesetet?

A Semmelweis Kutatóegyetem 2006-os adatai szerint 8777-en hunytak el szívrohamban, vígy a rosszindulatú daganatok után ez a második leggyakoribb halálok. Ha viszont az egyéb iszkémiás (oxigénhiányos) szívbetegségeket is, és a leginkább keringési problémákból fakadó agyér betegségeket is hozzáadjuk az infarktusok számához, akkor a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a fekete listát. Így van ez 1990 és 2006 között minden évben, évi 50.000 körüli halálozással a daganatos betegségek 31-32 ezer áldozatával szemben. Ennek az 50.000-nek kicsit több, mint hatoda az infarktus miatti haláleset.
Az infarktus veszélye, hogy rövid idő alatt jelentősen károsodik a szívizom. A kórházban ezt a folyamatot igyekeznek megállítani, hogy a lehető legtöbb aktív szívizmot megmentsék, erre egyre gyakrabban alkalmazzák a katéteres érmegnyitást.

Szívroham hazánkban és más országokban
Bár a ‘90-es évek eleje óta Magyarországon az infarktus miatti halálesetek száma több ezerrel csökkent, még mindig kétszer akkora, mint az Eurpópai Unió első 15 országában.

Mit tehet az infarktus megelőzésének érdekében?

Egy korábbi bejegyzésünkben már olvashatott a rendszeres vérnyomásmérés fontosságáról, a címre kattintva eléri a cikket: Alapfelszereltség 40 felett, vérnyomásmérő.

Az orvosi vizsgálatok mellett az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Szintén fontos a túlsúly csökkentése és a vércukor ideális szinten tartása.
Ma már otthonában is elvégezheti a létfontosságú rutinvizsgálatokat, mint a vérnyomásmérés, vércukormérés. Ehhez készitették a Vario Healthcare névre hallgató csomagot, melyről itt olvashat részletesebben: Vario Healthcare csomag.

Hogy ne maradjon le a friss információkról, cikkekről, kövessen minket a Facebookon is!

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This