Oldal kiválasztása

Az infarktus tünetei a filmekben hirtelen törnek a szereplőkre és nagyon látványosak. A valóságban gyakran megvannak az infarktus előzményei, és a jelei korántsem mindenkinél egyértelműen beazonosíthatóak. Ha szeretne felkészült lenni a témában, olvassa el összefoglalónkat.

Kinél áll fenn az infarktus veszélye?

Az infarktus rizikófaktorai között vannak jól ismert tényezők: dohányzás, magas koleszterinszint, mozgásszegény életmód. Ezek mind olyan kockázati faktorok, melyeket Ön megváltoztathat az életmódja javításával. Azaz: a dohányzásról való leszokás, a zsírszegény táplálkozás és a rendszeres mozgás segítenek az infarktus megelőzésében.

Ollyan rizikófaktorok is vannak, melyeket nem tudunk befolyásolni. Ilyenek a nem, az életkor vagy a génállományunk. A férfiak körében jóval gyakoribb az infarktus előfordulása, viszont az életkor emelkedésével mindkét nemnél nő az esély a szívrohamra. Annál, akinek a családjában történt már infarktus, szintén nagyobb az esély ennek a bekövetkezésére.

A magas vérnyomás és a magas vagy ingadozó vércukorszint szintén fokozza az infarktus kialakulásának az esélyét.

Azonban azoknál is segítheti a megelőzésben az egészségesebb életmód alkalmazása, akiknél genetikailag vagy egyéb tényezők folytán nagyobb a kockázat.

Az infarktus előzetes jelei

Ha a vérnyomásmérő és a vércukormérő gyakran magas értékeket mutat, eleve érdemes figyelni a szív működését.

Sokszor, az infarktust megelőző időszakban szívfájdalom, erősebb szívdobogás érezhető. Ha a kockázati tényezők érvényesek, már ekkor orvoshoz lehet fordulni, még ha nem is olyan erős a fájdalom.

Amennyiben terheléskor, mozgáskor mellkasi fájdalmat érez, mely a mozgás befejeztével megszűnik, az szintén utalhat infarktusra. Pánikra semmi ok, ha időben orvoshoz fordul, megelőzheti a bajt.

Mi történik az infarktus során?

Ilyenkor a szív artériája elzárul, ami blokkolja a vérkeringést. Ez azért nagyon veszélyes, mert a szívizom friss vér hiányában elkezd elhalni, ezért gyors beavatkozásra van szükség.

Az infarktus tünetei férfiaknál és nőknél

A mozivásznon látott, erős mellkasi fájdalommal járó szívroham valóban gyakori, de főleg a nőknél és a gyerekeknél előfordulhat, hogy az infarktus tünetek nélkül zajik le. Ekkor csak utólagos orvosi vizsgálatokkal lehet megállapítani, hogy a beteg infarktuson esett át. Az infarktus során a mellkasi fájdalom és szorító érzés kisugározhat a vállba, a bal karba, a bal kisujjba, de még az állkapocsba is. A beteg izzadni kezd, és nehezen veszi a levegőt. Az ilyekor fellépő erős fájdalom halálfélelmet válthat ki, ez azért veszélyes, mert pszichológiai problémákhoz is okozhat.

Ha a szívizom alsó részében történik az infarktus, akkor a fájdalom jelentkezhet először a gyomor tetejénél is, majd innen sugározhat a hátba és a mellkasba.

A fokozott figyelem szerepe

Amennyiben családtagunknál fennáll az infarktus veszélye, ne hagyjuk hosszú időre egyedül. Az idő kulcsfontosságú tényező az infarktus esetén, ezért, ha észleli a tüneteket, ne habozzon mentőt hívni.

Ha érdekesnek találja blogunkat, kattintson a feliratkozásra, és elküldjük Önnek a legfrissebb bejegyzéseket.

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This