Oldal kiválasztása

Jó lenne elérni, hogy mindenki figyeljen oda az egészségére akkor is, ha úgy érzi, hogy minden rendben van.

Az agyi infarktus kortól és nemtől függetlenül bárkit veszélyeztet

Az agyi infarktust okozó érbetegségeket túlnyomórészt az öregkor betegségeinek tartja a köztudat, hiszen agyi infarktus nagy részben 65 éves kor fölött következik be, de a magas vérnyomásra, a vércukorszint ellenőrzésére már 40 év felett is rendszeresen oda kell figyelni.

Az örökletes tényezők mellett a helytelen életmód is felelős


A dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, az elhízás, a kezeletlen magas vérnyomás és a cukorbetegség nagymértékben hozzájárulnak az agyi infarktus korai kialakulásához, de ezek a kockázati tényezők befolyásolhatóak.
Az agyi infarktus halált, vagy maradandó károsodásokat is okozhat, tehát mindenkinek jól felfogott érdeke tenni a megelőzéséért.

Életmódváltás

A drasztikus életmódváltásra nehezen szánja rá magát az emberek nagy része. Sokan eljutnak ugyan odáig, hogy újévkor fogadalmakat tesznek (holnaptól nem dohányzom, nem eszem este 7 után stb.), de ezek nagy része kudarca van ítélve. Ezeket a fogadalmakat hamar elfelejtik, hiszen a káros szenvedélyekről, rossz szokásokról nehéz lemondani.

Az egészségügyi katasztrófák, köztük az agyi infarktus ellen az időben felfedezett vérnyomás- és cukorbetegségek gyógyszeres kezelésével is lehet védekezni. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a magas vérnyomás kialakulását észrevegyük, azaz, rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomásunkat.

Teendők agyi infarktus esetén

Az agyi infarktus bekövetkeztekor minden perc számít, azonnal orvosi segítségre van szükség. A késlekedés idegsejtjeink millióinak és ezzel együtt egész agyterületeknek az elhalásával járhat, ami maradandó egészségkárosodást okoz. Azonnali orvosi ellátás szükséges.

A technika is segít az egészségmegőrzésben

Az okostelefonoknak köszönhetően léteznek már olyan alkalmazások, amiknek a segítségével az egészségügyi kontrollvizsgálatainkat otthon is elvégezhetjük, és a mért adatokat kezelőorvosunkkal a fotelből is megoszthatjuk.

Ön elhanyagolná akár a saját, akár a családtagjainak az egészségügyi vizsgálatait, ha tudná, hogy a fokozottan veszélyeztetettek közé tartozik?

Ezek a vizsgálatok segítenek időben észrevenni a cukorbetegséget, a magas vagy alacsony vérnyomásos betegséget, illetve az esetleges gyógyszeres kezelés alatt a betegek állapotának változását.

Ha Ön is fontosnak tartja az rendszeres egészségügyi kontrollt, akkor lájkolja Facebook oldalunkat: Egészségmegőrzés a Mobilgondozás eszközeivel.

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This