Oldal kiválasztása

Hamarosan jön az igazi téli idő, viszont a hideg hatásait már most érezhetjük testünkön. Ősszel nem csak a hangulatunk változhat meg, a hőmérséklet csökkenése miatt megemelkedhet sokak vérnyomása. Mit tehetünk, hogy ne legyen negatív hatással szervezetünkre a hideg beköszönte?

Az időjárás változása állandóan hatással lehet a szervezetre, nem beszélve arról, ha valaki a frontokra is érzékenyebb. Testünk megpróbál alkalmazkodni a megváltozott hőmérséklethez, légnyomáshoz, és emiatt lehet többször fejfájásunk, érezhetjük magunkat gyengébbnek. A hideg idő beköszöntével az erek összehúzódnak a testben, így a vérnyomásunk is megemelkedik. Egyénenként változó, hogy mennyivel, ezt több dolog is befolyásolja, például a pontos kinti hőmérséklet, hogy milyen vastagon vagyunk felöltözve, de az általános egészségi állapot is.

Egy kis odafigyeléssel azonban csökkenthetjük az évszakváltozás kellemetlen hatásait, néhány tippet mutatunk erre.

1. Rendszeres testmozgás

Az egészséges életmód egyik alapköve a rendszeres mozgás, ezt a hidegben sem szabad elhanyagolni. Lehet ez biciklizés, kocogás vagy akár egy hosszú séta, a szabad levegőn végzett mozgással nem csak általában a testünket tarthatjuk karban, hanem az ereinket is megeddzük, így könnyebben reagálhatnak az időjárás változására.

2. Kevesebb só

A fokozott sóbevitel lehet a magas vérnyomás kialakulásának egyik fő oka, ezért télen is érdemes tudatosan kerülni a túl sok só fogyasztását. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján naponta legfeljebb 5 gramm só javasolt felnőttek számára, ha ezt az értéket be szeretnénk tartani, figyeljünk oda főzéskor is az ízesítésre, de a boltokban a feldolgozott élelmiszerek sótartalmát is mindig ellenőrizzük!

3. Fűszernövények

A fűszernövények köztudottan sok problémára jelentenek orvosságot, jótékony hatásuk pedig sokszor nem merül ki egyetlen tünet kezelésében, a vérnyomás csökkentése mellett pozitív hatással lehetnek akár az emésztésre is.  Használjunk több fokhagymát, ízesítéskor bazsalikomot, oregánót, fahéjat, vagy próbáljuk ki a lenmagot és a lenmagolajat! Mielőtt azonban gyökeresen megváltoztatnánk étrendünket, konzultáljunk háziorvosunkkal, mivel egyes növények nagy mennyiségben mellékhatásokat okozhatnak!

 

+1. Figyeljünk a gyógyszeradagolásra

A hidegben megemelkedhet a vérnyomásAz egészséges életvezetés mellett is előfordulhat, hogy az idő hatására megemelkedett vérnyomás miatt más gyógyszer vagy más adagolás válik szükségessé. Mivel ezt kizárólag orvosi javallatra tehetjük meg, javasoljuk, hogy rendszeresen mérje vérnyomását, és szükség esetén konzultáljon orvosával.

Ha további érdekességeket szeretne olvasni a témában, iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This