+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

Egyre nagyobb a kereslet az olyan megoldások iránt, amelyekkel biztonságban tudhatjuk, felügyelhetjük és követhetjük idős és ápolásra szoruló szeretteinket a mindennapjaik során. A távfelügyeleti szolgáltatások olyan alternatívát nyújtanak ezeknek a felhasználóknak, amelyek megfizethetőek, ugyanakkor nem borítja fel sem a családtagok, sem a felügyeletre szoruló személyek életét.

De hogyan válasszunk távfelügyeleti szolgáltatást önmagunknak, párunknak vagy szerettünknek? Milyen szempontokat kell figyelembe venni, kik közül lehet választani és egyáltalán milyen árakkal dolgoznak ma a magyarországi távfelügyelettel foglalkozó cégek?

Ezekben a kérdésekben segít eligazodni Szigetvári Ákos, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. értékesítési igazgatója.

Milyen a jó távfelügyeleti készülék?

„A távfelügyeleti készülék kiválasztása során arra kell figyelnünk, hogy annak érdekében, hogy az idős embereket ne zárjuk négy fal közé, az eszköz hordozható legyen. Ezen felül ma már elvárás, hogy alkalmas legyen hangkommunikációra (telefon funkció), legyen törésálló, és legalább csepp és porálló. Mivel az idős embereknek szárazabb a kezük, és sokszor nem elég jó a kéz és az ujjak motorikus mozgása az érintőkijelző megfelelő használatához, ideálisabb, ha fizikai gombokat nyomogatnak. A távfelügyeleti készülék jó, ha rendelkezik külső távadóval, hogy ne csak a készüléken lehessen segítséget kérni, továbbá GPS helymeghatározó funkcióval a gyors segítségnyújtás megkönnyítéséért.” – mondta el Szigetvári Ákos.

Szigetvári Ákos, a távfelügyeleti megoldásokkal is foglalkozó MOHAnet Zrt. értékesítési igazgatója

Mire kell odafigyelni a távfelügyeleti szolgáltatás kiválasztásakor?

Sokan megelégednek azzal, ha a saját készülékükön nyomon tudják követni az idős vagy ellátásra szoruló szerettüket, ami nagyon hasznos lehet, de legtöbbször ez a megoldás sem nyújt 100%-os biztonságot. „Mivel a telefonok lemerülhetnek, elromolhatnak, esetleg azonnali beavatkozásra van szüksége az idős felhasználónak, célszerű egy 24 órás diszpécserközpontot megbízni a távfelügyelettel, akik távolról képesek valós időben ellenőrizni a felhasználót és azonnal segítséget indítani, ha kisebb-nagyobb baleset történik vele.” – tette hozzá az értékesítési igazgató.

A piacon számos szolgáltató megtalálható. Vannak olyanok, amelyek államilag támogatott szolgáltatást biztosítanak és vannak, akik piaci alapon nyújtanak megoldást. A készülékek típusának is eléggé széles palettája van. Vannak vezetékes telefonvonalra csatlakoztatható eszközök és vannak olyanok, amelyek már a mobil kommunikációt használják. Méretük is különböző lehet: a távirányító mérettől kezdve az általános telefonméretig mindenféle készülékkel találkozhatunk.

Szigetvári Ákos szerint fontos, hogy a partner megbízhatóságát még a szolgáltatás igénybevétele előtt ellenőrizzük. Erre fórumokon vagy akár időseket összefogó szervezeteken keresztül van lehetőségünk.

Mennyibe kerül a távfelügyeleti szolgáltatás Magyarországon?

„Az árak általánosan 20-30 ezer forint körül mozognak, de lehet 200.000 forintért is kapni készüléket. A szolgáltatások havi díja bruttó 3-5 ezer forint között szokott lenni, ezek kiegészítő szolgáltatásokkal (például ápoló helyszínre küldése) akár 20-25 ezer forintot is elérheti havonta.” – közölte Szigetvári Ákos.