+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English
A lényeg a rutin felborítása: a csukott szemmel vagy a nem domináns kézzel végzett feladatok is hasznosak a neurobiológusok szerint.

A demencia világszerte súlyos probléma, aminek lényege a kezdeti rövidebb, majd hosszabb távú memóriavesztés, ami az előrejelzések szerint idővel egyre többeket érinthet majd. A tudatos napi agyserkentő feladatok ezért különösen fontosak.

A friss és gyors agyműködés nemcsak a demencia elkerülése érdekében lényeges, de általa a reggeli éberség is könnyebben elérhető, és a napi feladatok elvégzése is hatékonyabb lehet.

Dr. Lawrence C. Katz és Manning Rubin neurobiológusok Tartsd az agyad fiatalon! című könyvükben leírják, hogy néhány egyszerű feladat is alaposan meg tudja mozgatni a különböző érzékekhez köthető agyterületeket. Mivel pedig kizökkentenek a megszokott kerékvágásból, vidámságot hoznak a hétköznapokba, rugalmasabbá tesznek, ezért egy próbát mindenképp megérnek.

Fogmosás másik kézzel

Apróságnak tűnik, pedig a szokás nagy úr, és a feladatokat rutinból a domináns kézzel végzi az ember. A másik kéz bevonása picit megmozgatja az agy ellentétes oldalát is, bevon a munkába más agyterületeket, ezzel pedig észrevétlenül mintegy megolajozza a csavarokat.

Feladatok csukott szemmel

A csukott szem mindig nagy kihívást jelent az agynak, hiszen az egyértelművé vált dolgok, berögzült szokások is azonnal nehezebbé válnak. Nem muszáj viszont bebarangolni a lakást bekötött szemmel, már az is elegendő agymunka, ha a zuhanyzást csukott szemmel próbálja elvégezni az ember. Míg az ember kitapogatja a csapokat, beállítja a hőmérsékletet, majd lemossa magát, észrevétlenül több agyterületet kapcsol be.

Szokások helyett

A napi rutinba illesztett új feladatok növelik az agyi aktivitást, ezért érdemes lehet akár egy útvonalat megtenni a kutyasétáltatás alatt, változtatni a reggeli feladatok sorrendjén, ebédnél pedig a szokásostól eltérő helyre ülni, ahonnan nem ugyanaz a szoba képe, vagy nem úgy esik kézre a só és a bors. Nem is olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik!

A minőségi olvasás önmagában is fiatalon tartja az agyat, de új feladat is kreálható belőle: egészen más agyi területeket stimulálhat az ember, ha hangosan olvassa fel a mondatokat, így már ez a furcsa feladat is sokkal élénkebbé tesz.

A társas kapcsolatok jelentősége is megkérdőjelezhetetlen, ha a demencia elkerüléséről esik szó. Az elszigeteltség súlyosan negatív hatással van a kognitív képességekre is. Ezért érdemesebb időnként a személyes interakciókat választani akár egy automatás vásárlás vagy egy online befizetés helyett is.

Tárgyak és képzelet

A naponta szembekerülő tárgyakkal több agyfiatalító feladat is végezhető. Már az is új területeket kapcsol be, ha egy dolgot fejjel lefelé néz meg az ember: az agy által létrehozott, jól működő címkék így felborulnak, és összpontosítania kell az adott tárgyra.

Izgalmas játék az is, ha az ember egy egyszerű tárgy másféle használati módjait keresi meg. Nem kell kifogástalanul működnie az adott funkciónak, a képzelet szárnyalhat: egy légycsapó elképzelhető akár golfütőként, dobverőként, mikrofonként vagy teniszütőként. A lényeg a kreativitás.

Új illatok, ízek

Az új részletek megfigyelése is segít a memória fejlesztésében, így az új illatok, hangok és színek felismerése is. A kirándulás a vele járó testmozgás mellett már csak ezért is nagyon javasolt szabadidős tevékenység. Az új illatok és ízek is segítik az agyat, hiszen a limbikus rendszer ingerlésével érzelmeket váltanak ki, ami a memorizálásban hasznos, ezért néhány illóolaj vagy eddig ismeretlen étel is nyithat teljesen új utakat.

Fiatalon tartó ételek

A hosszú élethez a tudatos étkezés is elengedhetetlen. A világ Kék Zónáiban lakók életmódjából és receptjeiből sokat lehetne tanulni.

Forrás: femina