+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

Mindenkinek van az életében olyan időszak, amikor hosszú kihagyás után érzi úgy, hogy ideje elkezdenie újra mozogni. Ilyenkor leülünk és azon gondolkozunk, mi hozza a leggyorsabb eredményt.

Egy jól megválasztott mozgásforma, sok türelem és némi átgondolás elég ahhoz, hogy ne csak fellángolás legyen a mozgás elkezdése, hanem végre egyszer végig tudjuk csinálni és büszkék lehessünk magunkra, hogy milyen sokra vagyunk képesek.

Az első edzés – Fizikailag és lelkileg rá kell hangolódni a mozgásra

Legelőszöris fizikailag és lelkileg is fokozatosan kell ráhangolódni a mozgásra, az új életformára, hogy könnyen vegyük az akadályokat és elérjük kitűzött céljainkat. Szervezetünknek idő kell ahhoz, hogy a szokottnál nagyobb terhelést és erőkifejtést megfelelően bírja. Ehhez türelem kell. Néhány edzés után ne várjunk még látványos változást. Először az állóképességünk fog fejlődni, és ha nem a derékbőséget méregetjük folyamatosan, hanem észrevesszük azt, hogy könnyebben szaladunk az unokák után vagy hogy már sokkal könnyebben cipeljük a teli szatyrokat, erőt, kitartást ad a további edzésekhez.

Napi 30 perc – Fokozatosan kezdjünk el mozogni!

Kezdetben érdemes napi harminc perces mozgást beiktatni a mindennapjainkba, ami lehet egy hosszabb séta is. Nézzük meg a termek órakínálatát és ne szégyelljünk egy gerinctornára vagy jóga órára bemenni. Csalóka az elnevezés, mert bár könnyűnek tűnhet az óra, mégis nagyon hatásosan bemelegítik és megmozgatják az elmerevedett, legyengült izmokat. Ha a futás gondolatával kacérkodunk, azzal sincsen semmi gond, de tartsuk szem előtt itt is a fokozatosság elvét. Elég, ha kezdésnek egy kör futás után egy kört sétálunk. Később emelhetjük a lefutott körök számát és meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy egyre többet vagyunk képesek futni egyre kevesebb sétával.

Kényelmes ruhában célszerű edzeni, a cipő kiválasztására különös gondot fordítva

Rendszerszeres hibaként előfordul az is, hogy rengeteg energiát fordítunk arra, hogy milyen ruhát vegyünk fel és ez mennyire fogja követni az aktuális divatot. Pedig a legfontosabb szempont, hogy számunkra kényelmes legyen az, amit felveszünk, ne szorítson sehol és ne akadályozzon a mozgásban. A nőknél nagyon fontos egy megfelelő sportmelltartó beszerzése, mert hatalmas terhek hárulnak a mellet tartó szalagokra sportolás alatt és ezzel a fontos darabbal elejét vehetjük a mellet érintő problémáknak. Azonban a cipőre mindenképpen érdemes odafigyelni, mert sokat terheljük lábainkat és egy megfelelő cipő kiválóan csillapítja az ütközéseket, melyek egy nem megfelelő lábbeliben sajnos az ízületeinken csapódik le és hosszú távon térdproblémákhoz vezethet.

A mozgás hatására pozítív változások következnek be életünkben Amikor elhatározzuk, hogy megváltoztatjuk életünket, szánjunk időt arra, hogy alaposan átgondoljuk a szóba jöhető mozgásformákat, válasszuk ki a számunkra megfelelőt, valamint reformáljuk meg a táplálkozásunkat és vessünk véget a pesszimizmusnak, hogy ez nekünk úgysem fog menni. Ha betartjuk a fokozatosságot és nem várunk két hét alatt csodát, akkor kitartásunk és testünk is hatalmas pozitív változásokon fog keresztülmenni és egy évvel később már büszkén gondolunk vissza arra az időszakra, amikor önbizalomhiányosan és félszegen álltunk neki az első edzésnek és mégis kitartottunk!

Forrás: webbeteg