+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

A betegség már fiatalkorban kialakulhat, idővel pedig súlyosbodhat.

Köztudott, hogy a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a cukorbetegség mind növelik az érelmeszesedés és ezáltal többek közt a szívinfarktus rizikóját.

Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a stresszre, mint önálló rizikófaktorra is felhívja a figyelmet.

A stressz komoly rizikófaktor

Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46%-kal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azoknál az embereknél, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre – derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

A vizsgálat kimutatta, hogy azoknál, akik komolyan veszik a munkájukat, és az átlagosnál nehezebben dolgozzák fel az őket érő stresszt, megfigyelhető a nyaki artériák belső falainak megvastagodása és a meszes plakkok lerakódása, ami később akár az ér teljes elzáródásához is vezethet. Mindkét faktor az érelmeszesedés előrehaladását jelzi, és előrevetíti a szív- és érrendszeri betegségek megjelenését.

Bár nehéz azt megbecsülni, hogy hány embert fenyeget a szívinfarktus a folyamatos stresszhelyzetek miatt, az INTERHEART című tanulmány elemzése szerint a bekövetkező szívinfarktusok 20-30%-a mögött húzódhat meg lelki stressz.

Ugyanez a tanulmány – mely 52 ország 25 ezer betegét vizsgálta – kapcsolatot mutatott ki a depresszió, a munkahelyi és magánéleti stressz, valamint az akut szívinfarktus között. A chilei Pontifical Catholic University kardiológus professzora, dr. Monica Acevedo szerint ebben a vizsgálatban a pszichoszociális kóroki tényezők még a cukorbetegségnél, a dohányzásnál, a magas vérnyomásnál és az elhízásnál is erősebb jelzői voltak a szívinfarktus előfordulásának.

Forrás: femina