+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

Harminc éven belül háromszor annyian szenvednek majd ebben a betegségben világszerte, mint most – olvasható az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének prognózisában. Erről is szó volt a Magyar Pszichiátriai Társaság győri vándorgyűlésén.

Azért választották az időskort a Magyar Pszichiátriai Társaság szombatig tartó négynapos győri vándorgyűlése témájául, mert egyrészt legutóbb a fiatalkoriakkal foglalkoztak, másrészt az időskori betegségek gyökerei a fiatalkorra nyúlnak vissza – tudta meg az InfoRádió Molnár Károlytól, a társaság elnökétől, aki felhívta a figyelmet arra, hogy mindezen betegségeknél is nagyon fontos a megelőzés.

“Az idősek aránya a népességen belül folyamatosan nő. Az öregedési folyamat kezeléséhez minden területnek hozzá kell tennie a maga erőforrásait, a szociális szférától az egészségügyig” – tette hozzá Molnár Károly.

2013-ban a WHO kinyilvánította, hogy nincs testi egészség lelki egészség nélkül, ezért a pszichiátriának jelentős szerepe van a megelőzésben, illetve az idősek kezelésében.

“Nemzetközi adatok azt mutatják,

ha a mostani folyamat így folytatódik, akkor 2050-re az Alzheimer-betegségekkel érintettek száma megháromszorozódik, ez 130-150 millió idősödő embert fog jelenteni”

– fogalmazott a szakember.

Magyarországon ma a becslések szerint 200-300 ezer idősödő demens ember él. A 70 százalékuk Alzheimer-kórban szenved. A nőknél a betegség kétszer gyakoribb, mint a férfiaknál, de ennek ahhoz is köze van, hogy idősebb kort érnek meg, mint a férfiak, és sajnos csak már közepesen súlyos állapotban jelentkeznek orvosi kezelésre.

“65 évesen 1 százalék az előfordulás, de 85 évesen már 50 százalékos.

A demenciás betegségek egy része viszont megelőzhető, illetve kidolgozhatók olyan terápiás programok, ahol a dementálódó betegek megfelelő életminőségben fognak tudni élni” – hívta fel a figyelmet Molnár Károly.

Hangsúlyozta azt is, hogy sokszor testi betegségekkel fordulnak a háziorvoshoz vagy a különféle szakrendelésekhez, és nem ismerik fel, hogy ezek hátterében van mondjuk egy depresszió, amit kezelni szükséges.

 

Forrás: infostart.hu