+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

Amikor még fiatalabbak és éretlenebbek vagyunk, gyakran azért teszünk valamit azért, hogy másoknak imponáljunk vele. Olyan dolgokat mesélünk másoknak, amiket sosem tettünk meg és teszünk olyan dolgokat, amik csak azt a célt szolgálják, hogy olyan embereket nyűgözzünk le vele, akik egyébként semmit sem jelentenek számunkra. Mindezt azért, mert cserébe mi is várunk valamit: tiszteletet, szeretetet, elismerést.

 

A középiskolás kapcsolatok nagy része feltételekre épül. Ezek azok a kapcsolatok, amelyekben mi megteszünk valamit a másikért, cserébe pedig elvárjuk, hogy ő is megtegyen értünk másvalamit. Lehet, hogy valakivel egy éven keresztül a legjobb barátok vagytok, de később már utáljátok egymást, mert összekaptatok valami apróságon. Ezek a kapcsolatok nem állnak erős lábakon, és feltételezhetően ez is okozza a jelenséget, hogy a legtöbb ember nem szívesen vágyódik vissza a középiskolába, miután elballagott.

 

És ezzel nincs is semmi baj. Ez része a személyes fejlődésnek. Egy idő után azonban rá kell jönnünk, hogy nem azért kell együtt lennünk valakivel, mert hasonló sportot vagy mozifilmet szeret, mint mi, hanem azért, mert élvezzük a társaságát.

 

Azonban sokan sosem nőnek ki a feltételes kapcsolatok hajszolásából. Mindig lesz olyan, aki csak azzal fog barátkozni, vagy kapcsolatot kialakítani, aki valamilyen előnyt biztosít számára, ezért ennek érdekében valamilyen feltételnek (elég okos, sikeres, központi figura, jól néz ki) meg kell felelnie.

 

A feltételes kapcsolatokkal az a baj, hogy a kapcsolatban nem a másik személye, hanem az általa adott érték a fontosabb. Tehát nem velem törődsz, hanem a saját céloddal, amit általam érhetsz el könnyebben, vagy épp én nem veled törődök, hanem a saját megítélésemen, amin egy olyan valaki segíthet, aki jól mutat mellettem.

 

Ez nem véletlenül történik, hanem mi idézzük elő. Mégpedig pontosan amiatt, hogy nem vagyunk megelégedve saját magunkkal, és szükségünk van valamire vagy valakire, hogy segítsen rajtunk. Használhatunk valakit a saját problémáink megoldására, mások lenyűgözésére, szexre, anyagi segítségre, vagy az önbizalmunk felturbózására.

 

“Amikor feltételekre épülnek a kapcsolataink, akkor nincsenek is igazán kapcsolataink.”

 

A feltételes szeretet sosem tart örökké, mivel a feltételek sem maradandóak. Sokszor – főleg fiatalabb korban – nem látjuk, hogy melyik kapcsolataink épülnek feltételekre, és melyek azok, amik a másik személyére, de egy idő után észrevesszük, hogy némelyik kapcsolatunk az idő múlásával sem halványult el, és ennek valószínűleg oka van.

 

A felnőtté válás azt jelenti, hogy feltétel nélkül és a hibáival együtt szeretünk másokat. A feltétel nélküli kapcsolatokban mindkét fél tiszteli és támogatja a másikat anélkül, hogy elvárná a viszonzást.

 

Igazi kapcsolatok csak feltétel nélküli szeretetre épülhetnek. Ezeket a kapcsolatokat nem rombolhatják szét az élet hullámhegyei és völgyei. Ha feltétel nélküli a kapcsolatunk másokkal, akkor nem számít, hogy a másik fél elveszíti az állását, elköltözik másik országba, vagy nem szereti az olasz kaját, amiért a mi megbolondulunk.

 

Kellemes Ünnepeket és Feltétel Nélküli Szeretetben Gazdag Karácsonyt Kívánunk!