+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

A nehezedő mozgás, a gyengeség, az ízületi fájdalmak, a görbe hát mind a korral jár? Hogy van az, hogy néhányan idős korban is sokkal több mindenre képesek, mint mások fiatal korban? Erre mondjuk, hogy genetika?

 

Milyen élettani változásokkal jár az öregedés?

 

Ahhoz sem fér kétség, hogy az emberi szervezet idővel változik. Természetes módon lassulnak az anyagcsere folyamatok, rugalmatlanabbá válnak a kötőszövetek, ezáltal a vér- és nyirokkeringés is lomhábbá válik. Romlik a koordináció és az egyensúlyérzék is valamennyire. Bizonyos mértékig el kell fogadnunk az öregedéssel járó természetes folyamatokat. Abba viszont nem kell belenyugodnunk, hogy mindenünk fáj, és egyre nehezebben mozgunk. Ez nem a korosodás természetes velejárója.

Igen kedvező irányba befolyásolhatjuk ezt a folyamatot a megfelelően felépített és adagolt mindennapi (!) változatos mozgással. Ez nem azt jelenti, hogy visszanyerjük 20-as éveink rugalmasságát és robbanékonyságát, de nagyobb eséllyel megőrizhetünk egy jó kondíciót, mely az életminőségünket felbecsülhetetlen mértékben javítja. A mozgást bármely korban elkezdhetjük, ám a kitartás és a rendszeresség kulcsfontosságú.

Az egészség

 

A mozgás mellett lényeges a változatos és kevés feldolgozáson átesett ételek, illetve az elegendő és minőségi folyadék fogyasztása (gyógyteák, gyümölcs-, zöldséglevek, víz). Természetesen egészségi állapotunkat nem szemlélhetjük csupán fizikai szinten. Az érzelmeink és mentális egészségünk is jelentősen hatnak a szervezetünkre.

 

Milyen jótékony hatásai vannak a mozgásnak?

 

  • javul a vér- és nyirokkeringés,
  • gyorsulnak az anyagcsere folyamatok,
  • javul a tüdőkapacitás,
  • javult a testtartás,
  • átmozgatja az ízületeket, általában véve mozgékonyabbá tesz,
  • erősíti és rugalmasabbá teszi az izomzatot,
  • fejlődik a testtudat, az egyensúlyérzék és a koordináció,
  • segít a csontritkulás és a sérülések megelőzésében.

 

Mi a javasolt mozgás 60 év felett?

 

Tulajdonképpen bármilyen mozgás végezhető, de ha most kezdenénk el a mozgást, és esetleg fájdalmaink vagy valamilyen problémánk van, akkor javasolt, hogy gyógytornász segítségét kérjük. A szakember a testtartás, a mozgás és tesztek alapján látja, hogy hol van szükség a mobilitás és/vagy a stabilitás fejlesztésén. Milyen gyakorlatokat kellene végeznünk ahhoz, hogy ezeket biztonságosan, kíméletesen, ugyanakkor hatékonyan fejlesszük. Segít az apró életmódbeli változtatások bevezetésében.

 

Lényeges, hogy önmagában a heti néhány alkalom torna nem elegendő. A szervezet minen egyes nap igényli a mozgást és bizonyos terhelést. A legjobb, ha mindennap sétálsz 4-8 kilométert, akár több részletben, és több kisebb mozgást viszel a napjaidba. Ilyen apróbb mozgás lehet egy-egy nyújtás, guggolás, kargyakorlat, lépcsőzés, de akár a házimunka is, ha tudatosan és jó mozgással végezzük. Nagyon hasznos mozgások (ha úgy tetszik: sportok) idősebb korban is a kirándulás, gyaloglás, az úszás, a jóga.

 

Bármit is csinálunk, sose felejtsük el örömünket lelni abban, amit csinálunk. Legyen kitartásunk, mert a kor előrehaladtával a változás még lassabban mutatkozik meg.

 

Forrás: fizioart