+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

Kisebb változtatásokkal is befolyásolható pozitív irányba a vérnyomásérték.

 

A Magyar Hypertonia Társaság felmérése szerint Magyarországon a 8,3 millió felnőtt lakosból 3,5 millióra becsülhető a magas vérnyomásban szenvedők száma. A probléma legtöbbször tünetmentes, és csak a következmények hívják fel rá a figyelmet.

Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magas vérnyomás- és érkockázat-specialistája a kezelés lépéseiről, dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke pedig az életmód gyógyító szerepéről beszélt.

 

Mérni kell a vérnyomást folyamatosan!

 

Magas vérnyomásról akkor van szó, ha többszöri vérnyomásmérés alkalmával is az derül ki, hogy a nyugalmi állapotban végzett, legalább két-három mérés során a vérnyomás értéke 140/90 Hgmm vagy ennél magasabb. Ilyenkor első a kivizsgálás, aminek nem szabad kizárólag a vérnyomásra szorítkoznia. A laborvizsgálatok, a 24 órás vérnyomásmérés, az EKG és más kiegészítő vizsgálatok során a kardiológus felméri a szervezet állapotát, és megállapítja, hogy okozott-e már valamilyen következményes problémát a magas vérnyomás.

 

A mozgás nagyon fontos!

 

Magas vérnyomásnál a kezeletlen állapot súlyos betegségekhez vezethet. Ilyen a veseelégtelenség, a szívinfarktus, az agyvérzés és más érrendszeri megbetegedés. A hipertónia az egyik legsúlyosabb rizikófaktora a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek és az ebből eredő halálozásnak.

A 160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, szövődmények nélkül és társbetegségek hiányában kifejezetten életmódkezelés, fölötte életmódkezelés és gyógyszeres kezelés is szükséges, hangsúlyozza dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke. Az életmódkezelés egyik része a mozgásterápia, mely magas vérnyomásnál a mindennap végzett közepes intenzitású kardió mozgásra, vagyis intenzív sétára, futásra, kerékpározásra vagy úszásra épül.

 

A monitorozás is elengedhetetlen

 

A szakemberek szerint az egyén életmódja és társbetegségei komoly hatással vannak a vérnyomásra. Bármelyik elem változásával a vérnyomás is változhat, jó és rossz irányba is. A betegeknek ezért különösen fontos a rendszeres, orvos által végzett vérnyomás-ellenőrzés és más, a kardiológus által elrendelt vizsgálat. Megfelelő életmód mellett a vérnyomás csökkenése akár a mellé szedett gyógyszerek dózisának csökkentése mellett is megtörténhet. A rossz irányú életmódváltozás pedig a szükséges gyógyszeradag emelését és váltását okozhatja.

 

Forrás: femina