+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

Vannak betegségek, amelyek kialakulására és megelőzésére csak korlátozottan vagyok hatással, ilyen az Alzheimer-kór is. Az Alzheimer-kór a leggyakoribb demenciát okozó betegség, amely a kognitív képességek közepestől súlyos mértékig terjedő romlásával jár együtt, ami megnehezíti, sok esetben pedig lehetetlenné is teszi a normális napi életvitelt és az önellátást is.

Időnként mindenkinek kihagy a memóriája. Teljesen természetes dolog elfelejteni ritkán látott emberek nevét. Az öregedés során normális a kis mértékű szellemi hanyatlás, de ha már a közeli ismerőseinkről felejtünk el lényeges információkat, illetve ténylegesen korlátol minket az emlékezőképességünk az alapvető napi feladatok elvégzésében, akkor mindenképpen komolyan kell foglalkozni az állapotunkkal.

 

Használati tárgyak

Gyakran előfordul, hogy az addig minden nap használt elektronikus cikkeket elfelejtik használni a betegségben szenvedők. A televízión, kávéfőzőn, mosogatógépen lévő gombok kezelése nehézséget jelent számukra.

A Moniphone idősfelügyeleti eszköz és egy matrica segítségével, amit az adott használati tárgyra helyezünk, lehetőségünk van egy előre felvett hangfelvétel automatikus lejátszására. A demens illetve idősebb felhasználó, aki már nem tart lépést a technológiai újításokkal, a Moniphonet egy matricához érintve információt kaphat a kávéfőző, mosogatógép, tv, számítógép, de akár a telefon működéséről is, amire a matrica fel van ragasztva.

 

Elfelejtett útvonalak

Az Alzheimer-kóros betegek gyakran elveszítik időbeli és térbeli tájékozódó képességüket, amely gyakran nem csak az új, de a megszokott, ismerős helyeken is gondot okoz számukra. Időnként mindenki eltéved, de éppen az nehezíti meg a demens betegek hazajutását, hogy sokszor azt sem érzékelik, hogy eltévedtek, máskor nem tudják, hogy kérjenek segítséget, és ha képesek is erre, nem emlékeznek, hogy honnan hová indultak.

A Moniphone készülékben beépített GPS rendszer működik, amely kikapcsolhatatlan. Ha idős hozzátartozónk nem érkezett haza időben, vagy a megbeszéltek ellenére nem tartózkodik otthonában, akkor könnyedén meg tudjuk tekinteni tartózkodási helyét a nap 24 órájában.