+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

A szívrohamra való felkészülés életet menthet. A baj gyakran váratlanul érkezik, legyen szó természeti csapásról vagy egészségügyi problémáról. Ugyan a szívroham általában hirtelen érkezik, mégis felkészülhetünk rá korábban, hogy a bajból ne legyen katasztrófa.

A világon néhány másodpercenként történik szívroham. Ilyen esetekben a szív egy része nem kap elég vért, és az oxigénhiány következtében szívizom elhalás következik be. Nem számít mennyire érzed magad és a szeretteidet egészségesnek, még a mai nap készülj fel egy szívroham eshetőségére, ami még akkor is, ha sok év múlva is következik be, akár életet is menthet.

Így lehet felkészülni a szívrohamra:

  1. Ismerd a kockázatokat! Legyél tájékozott azokról a tevékenységekről és egészségi állapotokról, amik növelhetik a szívroham esélyét. Ez magában foglalja a dohányzást, a magas vérnyomást, túlsúlyt vagy az egészségtelen étkezést. Beszélj szakértővel, aki segít csökkenteni ezeket a kockázatokat!
  2. Legyél nyitott! Beszélgess ismerősökkel, családdal és a szeretteiddel, hogyan csökkenthetitek a szívroham kockázatát. Talán valakinek már azzal segíthetsz, hogy elviszed a zöldségeshez, kórházba, vagy csak szólsz neki, mikor vegye be a gyógyszereit. Ezen felül leírhatod a családod kórtörténetét, amely számodra is segítségül szolgálhat, hogy felmérd a szívroham esélyét a te esetedben, hiszen az erre való hajlam gyakran örökletes.
  3. Ismerd fel a jeleket! A szívroham férfiaknál és nőknél más-más tüneteket produkál. Ugyan mindkét nem egyaránt érezhet mellkasi fájdalmat szívroham esetén, de különösen a nők szoktak hányingert, hátfájást és nyak- illetve állkapocsfájdalmat érezni. Minden ötödik szívroham „néma”, tehát a beteg tudta nélkül megy végbe.
  4. Jobb félni, mint megijedni! A szívroham általában alig érezhető fájdalommal indul, ami sok ember számára még nem indok, hogy hívja a mentőket. Beszéld meg a családtagjaiddal, hogy még akkor is hívják a mentőket, ha közülük valaki bármilyen jelét adja a szívrohamnak. A gyors intézkedés életet menthet.
  5. Írd le a legfontosabb információkat! Tartsd számon, hogy ki milyen gyógyszert szed, milyen gyógyszerekre allergiás, és kit kell értesíteni vészhelyzet esetén. Ha valakit bevisznek a kórházba szívrohammal, azonnal tudni fogod, hogy mire van szüksége és milyen gyógyszereket kell elkerülni. A Moniphone készülék nem csak a fenti adatok tárolására alkalmas, de segítségével a szívroham elszenvedője azonnali segítséget kérhet a felhasználóval összeköttetésben álló távfelügyeleti központtal, akik a készülék GPS jeleit felhasználva másodperceken belül mentőt küld a beteghez.
  6. Figyelj a megelőzésre! A szívrohamra való felkészülés kifizetődő, de mégis az a legjobb, ha soha nem kell átélni. Előzd meg a szívrohamot egészséges étkezéssel, sportolással, a dohányzásról való leszokással, az egészséges testsúly megtartásával és az olyan tényezők, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a diabétesz kezelésével.

Egészségesnek lenni nem múló hóbort, hanem életstílus. Törekedj az egészséges szokások kialakítására és ösztönözz másokat is erre.