+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

Még a legjobban felkészült családok is azon kaphatják magukat, hogy a szerettük elkóborolt otthonról. „A férjem már háromszor tűnt el a házunkból” – mondta egy feleség, aki azt is hozzátette, hogy rendőrök, a család, szomszédok, de még keresőkutyák is a férjét keresték legutóbbi alkalommal.

Mit tegyél, ha nem találod az Alzheimer kórral küzdő, vagy demens családtagodat, ismerősödet? Egy szakértő azt állítja, hogy ezekben az esetekben a legtöbbször az eltűnés helyétől egy kilométeren belül meg szokott kerülni az illető, de gyakran még a házból sem megy ki, legfeljebb szokatlan helyekre kóborol a szerettünk.

Az egyik legfontosabb tanács, hogy próbáljuk kitalálni, merre indulhatott az illető. Talán korábban utalt rá, hogy elmenne valamerre?

 

Milyen esetekben kell hívni a rendőrséget?

 

Ha az eltűnt férfi vagy nő 15 percen belül nem kerül elő, akkor már érdemes felhívni a rendőrséget. Ilyenkor fontos közölni a hatóságokkal, hogy az eltűnt milyen betegségben szenved, hiszen nagyobb eséllyel van kitéve veszélyforrásoknak, ezért ebben az esetben nem kell várniuk 24 órát, amíg hivatalosan is eltűnt személynek nyilvánítanák. Legyen nálunk fénykép az illetőről és írjuk fel, hogy milyen gyógyszereket szed. A rendőrségnek a bejelentés során szüksége van a szerettünk legutolsó ismert helyére, valamint a viselt ruháinak kinézetére is.

 

Hogyan előzhető meg, hogy az eltűnésből komolyabb bajok történjenek?

 

Bár legtöbbször perceken belül épségben előkerülhetnek szeretteink, de akadnak olyan esetek is jószerivel, amelyek során a demens illetőt kirabolják, bántalmazzák, esetleg elesik és megsérül, rosszabb esetben pedig életét veszti. A MOHAnet Zrt. éppen az ilyen esetekre fejlesztette ki a Moniphone névre keresztelt készülékét. Az eszköz normál mobiltelefonként is funkcionál, de abban is segítségére lehet az eltévedt személyeknek, hogy a folyamatos távfelügyeleti szolgáltatóval létesített kapcsolatnak köszönhetően bármikor segítséget kérhet a telefonos diszpécserektől, továbbá a kikapcsolhatatlan internetelérés miatt a rokonok, ismerősök vagy családtagok egy szoftver segítségével percről percre követhetik a készülék pozícióját.