+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
 • Magyar
 • English

Súlyos szövődményekkel fenyeget az agyi érkatasztrófa, más néven stroke: bénulás, rosszabb esetben halál lehet a következménye az agyi erek károsodásának. A genetikai hajlamon kívül azonban sok tényező játszik még szerepet a kialakulásában, melyekért általában mi teszünk a legtöbbet. Milyen életmódbeli változásokkal, választásokkal előzhetjük meg a stroke-ot?

Mi a stroke?

A stroke más néven agyi érkatasztrófa, a köznyelvben gutaütésként vagy szélütésként is emlegetjük. Stroke akkor keletkezik, amikor az agy vérellátása veszélyes módon lelassul vagy leáll jellemzően egy elmeszesedett ér eldugulása vagy megrepedése miatt. Az érelzáródás vagy érrepedés bénulást, súlyosabb esetben halált is okozhat, ezért a legfontosabb, hogy ha valakinél a stroke tüneteit észleljük, azonnal értesítsük a mentőket, ebben az esetben nem túlzás, hogy minden perc számít. A tünetekről írtunk már korábban, ezt ide kattintva elolvashatja.

Hogyan előzhetjük meg?

Hogy pontosan válaszolhassunk a kérdésre, érdemes előbb megnézni, hogy mik azok a hajlamosító tényezők, amelyek mellett nagyobb valószínűséggel következik be a stroke. Ezek a betegségek, tulajdonságok, életmódbeli jellemzők más, szintén súlyos betegség kialakulásához hozzájárulhatnak, így több szempontból is érdemes ezekre figyelnünk:

 • Magas vérnyomás
 • Cukorbetegség
 • Vérzsír szintjének emelkedése
 • Megfelelő mozgás hiánya
 • Érelmeszesedés
 • Egészséges táplálkozás hiánya, elhízás
 • Dohányzás
 • Stresszkezelés hiánya
 • Túlzott alkoholfogyasztás
 • Genetikai hajlam

A legjobb tanács, hogy ha a fenti tényezők közül bármelyik jelentkezik Önnél, ezt azonnal vizsgáltassa ki, kezeltesse vagy változtasson rajta!

magas vérnyomásA magas vérnyomás felismerése nem mindig egyszerű, ugyanis tünetek hiányában sokan nem gondolnak erre a betegségre. Ha szeretné tudni, hogy Önt is érinti-e a magas vérnyomás, a témában írt cikkünket elolvashatja itt. A magas vérnyomás kialakulása ellen is leginkább életmódbeli változásokkal tehetünk legtöbbet. Hasonló a helyzet a cukorbetegséggel is, mely szintén rejtve maradhat, viszont amennyiben felmerül a gyanú, mindenképpen javasolt az orvosi vizsgálat, ha pedig diagnosztizálják a betegséget, ragaszkodjon az előírt kezeléshez, diétához.

Önmagában a megfelelő táplálkozással sok betegséget előzhet meg: a sok zöldség-gyümölcs elvét mindenki ismeri, de mik a konkrét összetevői az egészséges étkezésnek? Étrendjét összeállíthatja úgy, hogy kifejezetten a stroke kialakulását előzhesse meg, de időskorban egyébként is ajánlott a korábbi szokásokon változtatni az étkezés terén is, erről itt olvashat többet.

man-481796_640A stressz kezelése szintén egy olyan lépés, amellyel más betegségeket, például a magas vérnyomás kialakulását is megelőzheti. Az időszakos terheltség persze normális, de ha hosszabb távon nem tudunk megszabadulni a stressztől, célszerű olyan technikákat elsajátítani, amikkel ezt kezelni tudjuk. Rendszeres mozgással, akár sétával is sokat tehetünk ezért, viszont relaxációs technikákkal, meditációval még sikeresebben vehetjük elejét a stressz miatti betegségek kialakulásának, többek között a stroke bekövetkeztének.

Ha szeretne további egészségmegőrzéssel kapcsolatos híreket kapni, iratkozzon fel hírlevelünkre a lap bal oldalán!