+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

Magyarországi vizsgálatok szerint a magas vérnyomás a szűrt lakosság 6-25%-ánál kimutatható, viszont gyakran a nem vizsgált egyéneknél is fennállhat a betegség, csak tünetek hiányában sokan nem gondolnak erre. A lehetséges komoly szövődmények miatt azonban fontos a kezelés, de kiket is érinthet a hipertónia, azaz a magas vérnyomás?

Mi pontosan a magas vérnyomás?

Fizikai vagy pszichés terhelés hatására a vérnyomás természetesen bármikor megnőhet, a stresszhelyzet elmúltával azonban visszaáll a normális értékre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a normális vérnyomás felső határát 140/90 Hgmm-ben határozta meg, ha mért értéke hosszú távon ennél nagyobb marad, akkor magas vérnyomásról beszélünk, amely kezelést igényel.

Kiket érinthet a magas vérnyomás?

koleszterin4A hipertónia nem minden esetben önálló elváltozás, lehetséges, hogy egy másik betegség (például fokozott pajzsmirigyműködés) következménye. Ezt másodlagos magas vénynyomásnak hívjuk, ebben az esetben az alapbetegség kezelésére kell fókuszálnunk.

A leggyakoribb eset azonban primer (elsődleges) hipertónia, amely önmagában lép fel, ez különböző, de akár együttesen meglévő okok miatt is kialakulhat. A betegség kialakulásában szerepe van az örökletes hajlamnak, a családi kórtöténet ismerete segíthet a diagnosztizálásban.

A magas vérnyomást befolyásoló tényező még a só- és vízháztartás egyensúlya, illetve ennek hiánya, és az inzulin hosszú távon megemelkedett szintje is okozója a hipertóniának. Ezért fokozottan veszélyeztetve vannak azok, akik helytelenül táplálkoznak, ha szeretne többet olvasni ebben a témában, ide kattintson, vagy olvassa el,

A túlsúly alapvetően hozzájárulhat ahhoz, hogy hosszabb távon megnőjön a vérnyomás. Ezt okozhatja több rossz szokás is: így a már említett helytelen táplálkozás, de ha nem mozgunk eleget és megfelelő módon a hétköznapokban, bizony hajlamosabbak leszünk arra is, hogy csak úgy tapadjanak ránk a kilók. Ezek pedig együttesen pedig mind hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

koleszterinszintA dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás egyéb káros hatásai és kockázati tényezői mellett a vérnyomásra is kedvezőtlen hatással vannak: az érfal veszít rugalmasságából, valamint az érfalat tágító hormonok hatása is csökken. Ha folyamatos stressznek van kitéve, esetleg rendszertelenül, keveset tud csak aludni, szintén számolnia kell a hipertónia kockázatával.

Veszélyeztetettek még a 65 évesnél idősebbek, és érintett lehet még egy másik csoport is, a terhes nőké. A terhességi magas vérnyomás önálló betegség, akkor beszélhetünk erről, ha a hipertónia a terhesség 20. hete után jelentkezik, és emellett a vizeletben fehérje is megtalálható.

Hogyan védekezhetünk?

A mielőbbi felismerés kulcsfontosságú, ezért érdemes háziorvosunktól rendszeresen vérnyomásunk mérését kérnünk, vagy tarthatunk otthon is mérőkészüléket. Arról, hogy mikor elengedhetetlen az otthoni mérés, itt olvashat részletesebben, ha pedig arról tájékozódna, hogy melyik vérnyomásmérő felel meg Önnek legjobban, ide kattintson.

Ha szeretne a későbbiekben egészségmegőrzéssel kapcsolatos cikkeket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre a lap bal oldalán!