+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

Magyarországon, de világszerte is az egyik vezető halálok az agyi érkatasztrófa, évente közel 13.000-en vesztik életüket emiatt hazánkban. A stroke bekövetkezte után a legfontosabb, hogy minél előbb orvosi ellátásban részesüljön a beteg, ehhez pedig elengedhetetlen a tünetek ismerete.  Cikkünkből megtudhatja, hogyan ismerje fel a stroke-ot, hogy azonnal cselekedni tudjon!

Az agyi infarktust az agyi erek hirtelen elzáródása vagy megrepedése okozza. Az erek szakadása, vagy egy levált vérrög blokkoló hatása következtében az agy egyes területein az idegsejtek nem jutnak megfelelő vérellátáshoz, emiatt pedig bizonyos funkciók (beszéd, mozgás) sérülnek. Ezek lehetnek átmeneti károsodások, viszont ha nem ismerjük fel időben a jeleket, és a beteghez nem hívunk mentőt, bizonyos agyterületek végleg elhalhatnak, legsúlyosabb esetben pedig halál is bekövetkezhet.

A stroke-ot időben észrevenni tehát létfontosságú, de hogyan ismerhetjük fel, ha egy rosszul lévő ember agyában bekövetkezik? Gyanú esetén a következő egyszerű feladatokkal ki lehet szűrni, ha pedig legalább egy tünet is jellemző, hívjon mentőt!

  • Mosolyogjon vagy vicsorítson, mutassa a fogát! Ha az arc mozgása nem szimmetrikus, az egyik oldal ernyedt, akkor erős lehet a gyanúnk, hogy az illetőnek stroke-ja van.
  • Emelje fel mindkét karját csukott szemmel! Ha nem sikerül mindkét kart egyformán megemelni, lehanyatlik, ebben az esetben is erős a gyanú!
  • Ismételjen egyszerű mondatokat! Ha a szavak összefolynak, a beteg nem tud megfelelően artikulálni, nem találja a megfelelő szavakat, ez is egy fontos tünete az érkatasztrófának.
  • Öltse ki a nyelvét! Ha a nyelv félreáll, ebben az esetben is valószínűleg agyi infarktussal állunk szemben.

stroke2A stroke tünete lehet még a látótérkiesés, látászavar, szédülés és eszméletvesztés is. Ha a fenti lista elemei alapján bármelyik mozdulat arra ad okot, hogy a rosszul lévő embernek stroke-ja van, azonnal tárcsázza a 104-et, hiszen a szélütés utáni órákban kapott segítség kulcsfontosságú a későbbi károsodások minimalizálása érdekében.

Ha szeretne további egészségmegőrzéssel kapcsolatos híreket kapni, iratkozzon fel hírlevelünkre a lap bal oldalán!