+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

A cukorbetegség egyre több embert érint, pedig a megbetegedések nagy része megelőzhető lenne. Miért lesznek mégis egyre többen cukorbetegek?

Lehet, hogy az Ön otthonában is jól jönne egy vércukormérő, hogy elkerülhesse a cukorbetegség kialakulását. Akinél már fennáll a betegség, az tudja, milyen fontos a kis készülék rendszeres használata.

Kinek ajánlott a vércukormérő beszerzése?

  1. Ha a családban van cukorbeteg, az növeli az esélyt a betegség kialakulására, különösen a 2-es típusú cukorbetegségnél. Ezért a veszélyeztetett gyermekeknél nem árt kicsi koruktól vércukormérővel figyelni az egészségi állapotot.
  2. Az elhízás hozzájárulhat a vércukorszint emelkedéséhez. A túlsúllyal küzdőknek is ajánlatos a vércukorszint szoros megfigyelése, hogy megelőzzék a cukorbetegséget.
  3. A dohányzóknak fokozottan nagy figyelmet kell fordítaniuk a vércukorszintjükre.
  4. Az érrendszeri betegséggel küszködőknek oda kell figyelniük a táplálkozásukra, jó, ha a paramétereiket rendszeresen ellenőrzik vércukormérővel.
  5. Időskorban alakulhat ki a 2-es típusú cukorbetegség, ezért az időseknek is szem előtt kell tartaniuk a problémát.

A vércukormérő otthoni használata

A vércukormérő egy zsebben is elférő kis gépezet, tehát utazáshoz is magával viheti. Használata étkezés előtt javasolt.

Egy apró tűszúrás szükséges az ujjbegyen, az így kibuggyanó vércseppet kell a vércukormérőn lévő papírcsíkra nyomni. Pár pillanat múlva már láthatja is a vércukormérő képernyőjén az értéket.

Az ideális vércukorszint eddig 3,3-6,1 mmol/l között volt, de tavaly szigorították, így most 3,5-5,8 mmol/l. Ha a vércukormérő egyszer ennél magasabb értéket mutat, még nem kell kétségbe esni. A gond az, ha rendszeresen magas értéket mér, ekkor mindenképp érdemes konzultálnia háziorvosával.

Mit tehet, hogy kisebb számot lásson a vércukormérőn?

A cukorbetegség önmagában sem játék, szövődményei pedig különösen veszélyesek. Kialakulhat például látáskárosodás, érelmeszesedés, vesekárosodás, potenciazavarok, emésztési zavarok és még sorolhatnánk. Elengedhetetlen tehát a vércukorszint letornázása, és vércukormérővel való folyamatos ellenőrzése.

A letornázást nyugodtan értheti szó szerint, hiszen a mozgás az egyik legfontosabb fegyverünk a cukorbetegség ellen. Napi egy óra mozgás szükséges, minél intenzívebb, annál jobb, de már a séta is nagy segítség.

A másik módszer a vércukorszint csökkentésére a diéta. Sokan abban a hitben élnek, hogy csak a cukor növeli a glükózszintet. Ez nagy tévedés, a vércukormérővel ellenőrizheti, hogy sok szénhidrát elfogyasztása után is magas lesz a vércukorszintje. A szénhidrát glükózzá, azaz cukorrá alakul a szervezetben. Ezért kerülje a tésztákat, kenyeret. A cukor kiiktatása mellett a tejfogyasztást is érdemes mérsékelnie.

Ha vércukormérőt tart otthon, nyomon követheti saját és családja vércukorszintjét, és egyből léphet, amennyiben az ideális értéknél magasabbat jelez a gép.

Felesleges emiatt az orvosra várnia, hiszen a vércukormérő használata annyira egyszerű, hogy néhány perc alatt könnyedén elsajátíthatja.