+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

Az életkor előrehaladtával igen sok betegséget kell legyőzzenek az idős emberek, vagy meg kell tanuljanak ezekkel együtt élni. Sok esetben e betegségek miatt életminőségük is romlik, gyakran az önellátást, önálló életmódot is megnehezítik, ellehetetlenítik. Az ilyen kiszolgáltatott helyzetek közé tartozik az, amikor egy idős ember balesetet szenved, elesik, leesik valahonnan és egy időre biztosan korlátozottá válik mozgásában.

Az esés lehet egy rossz mozdulat eredménye, a csúszós talaj „hibája” vagy vitamin-hiány következménye. Számos esetben ugyanis a napfény vitaminnak is nevezett D-vitamin elégtelen mennyisége áll a baleset hátterében. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet által idézett kutatás azt mondja, hogy „a D-vitamin hiány tünetei közé tartozik az izomgyengeség vagy izomtömeg csökkenés és az ezekkel összefüggésben jelentkező izomerő csökkenés, bizonytalan járás vagy egyensúlyzavar”. Ez azért is veszélyes, mert a 60 év felettiek eséssel járó balesete gyakorta csonttöréshez vezet, melyek közül legveszélyesebb a combnyaktörés. Jó hír azonban, hogy hazánkban 2015 szeptemberéről recept nélkül is kapható olyan étrend kiegészítő, mely magas D-vitamin tartalommal bír, így annak fogyasztásával megelőzhető az izomgyengeség kialakulása és az avval járó baleseti kockázat. Természetes módon pedig egy kis napon töltött idővel segíthetjük elő a D-vitamin beépülését szervezetünkbe.

Az izmok ereje és tömege -természetes módon- fokozatosan csökken az idő előrehaladtával. Az időskorban izomgyengeség tünetével fellépő szarkopénia egyik oka, hogy az elpusztult izomsejtek helyére zsírsejtek épülnek be. Másrészt az egyensúlyérzék is romlik, így megnő az esések kockázata. Egy kis odafigyeléssel, az étrend gondos összeállításával azonban javíthatunk a helyzeten. Sok fehérjét és minél kevesebb cukrot tartalmazó étel fogyasztásával elősegíthetjük az izmok építését és lassíthatjuk az idegsejtek pusztulását. A mozgáskoordináció javítása végett fontos a rendszeres testmozgás is.

A szklerózis multiplex a központi idegrendszer azon széles skálájú betegsége, mely enyhe panaszoktól a mozgáskorlátozottságig terjed. Oka jelenleg ismeretlen, de a tapasztalatok szerint a hajlam örökölhető és nőknél gyakrabban fordul elő. A betegség lényege, hogy az idegsejtek velőshüvelyének sérülése miatt az idegrostok nem működnek megfelelően, így az agyból érkező ingerületek, információk nem jutnak el az izmokig. Ennek tünetei igen sokfélék: végtaggyengeség és -zsibbadás, remegés, a látás- és beszéd zavara, bizonytalan mozgáskoordináció, félrenyelés, ürítési problémák, fáradékonyság, stb. A panaszokkal mielőbb érdemes orvoshoz fordulni, mert sajnos a teljes gyógyulásra nagyon kevés az esély, azonban az állapot romlását fizikoterápiával és életmódbeli változtatásokkal meg lehet akadályozni.

Bármi is álljon a baleset hátterében, ha egy idős, 70-80 év körüli ember egyszer elesik, általában nehezen kel föl, vagy teljesen képtelen erre. Erejének is híján van már ilyen korban, de sok esetben valamely végtagjának törése okozza a felállás nehézségét. Ha ilyenkor nincs mellette valaki, aki fel tudja támogatni, bizony kérdéses, hogyan jut mielőbb segítséghez. Ilyen helyzetekben lehet kiváló megoldás a nyakba akasztható „nagyi mobilként” emlegetett Vario MedCare készülék, melyen a segélyhívó gomb megnyomásával gyors és szakszerű mentésben részesülhet az egyén. Amennyiben magánál tartja az idős személy a mobilt, akkor sehova nem kell másznia, hanem azonnal, helyben segítséget kérhet, így nagyobb esélye van a gyógyulásra, mint ha törött végtagjait mozgatni próbálná.

A részletekről és a készülék különböző funkcióiról itt olvashat:
4 funkciós nagymama telefon