+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

A demencia, vagyis az időskori szellemi hanyatlás az egyik legelterjedtebb tünetegyüttes. Kialakulásában és lefolyásában azonban jelentős eltérések lehetnek.
Rendkívül fontos tudni, hogy stroke vagy Alzheimer-kór okozta-e, mert ennek tudatában lehet hatékonyan segíteni a betegen, és megelőzni a félrekezelést.

Stroke vagy Alzheimer-kór?

Az Alzheimer-kór az agyi idegsejtek fokozatos leépülésével járó értelmi hanyatlás. Ennek következtében a beteg értelmi képességei lassan, egyenletesen romlanak. Ezzel szemben a vaszkuláris, tehát stroke okozta demencia hirtelen, agyvérzés során következik be, lefolyása pedig egyáltalán nem egyenletes. A stroke sújtotta betegek ítélőképessége és személyisége nem változik jelentősen, azonban gyakran szenvednek emlékezetkiesésben, tájékozódásbeli problémáik vannak.

Hogyan okoz a stroke értelmi leépülést?

A bekövetkezett demencia közvetlenül agyvérzés után a legrosszabb. Itt is az idegsejtek leépüléséről van szó, ezek azonban az agyi érelzáródás miatti tápanyaghiányban sorvadnak el, és folyamatos terápiával sokuk „újraéleszthető”. Ezért mondják az orvosok erre a megbetegedésre, hogy hullámzó lefolyású: a súlyos kezdés után a tünetek legtöbb esetben enyhülnek, egy újabb stroke azonban a visszájára fordíthatja ezt a folyamatot.

Az értelmi sérülés borzasztóan nagy megterhelés a betegnek és környezetének is. A stroke sújtotta idős ember gyakran nem képes megfelelően kommunikálni, rendkívül nehéz ellátni, ettől tehernek érzi magát, bezárkózik, depresszióba esik, és ez tovább erősíti az értelmi hanyatlást.

Mit tehetünk?

Nagyon fontos különbség azonban egyéb demenciatípusokhoz képest, hogy a stroke okozta értelmi visszamaradás enyhíthető. Mint arról korábbi stroke témájú cikkünkben írtunk, a megfelelő kezelés csodákat művelhet. A koleszterin- és vércukorszint alacsonyan tartása, füstmentes életmód, só- és kalóriaszegény diéta, folyamatos kommunikáció mind-mind olyan alapvető módszerek, melyek hatalmasat lendíthetnek a felépülésen. Mindennél fontosabb azonban, hogy csökkentse egy következő szélütés kockázatát.

Teljes felépülés stroke után?

Tökéletes gyógymód azonban nincs. Épp ezért itt is érvényes az aranyszabály: a legjobb gyógyszer a megelőzés. Ha valaki tudja, hogy hajlamos a stroke-ra, szigorú, rendszeres ellenőrzés alatt kell tartania magát, és biztosítani, hogy ha baj történik, azonnal segítséget tudjon hívni. A stroke súlyosságát nagyban meghatározza, milyen hamar kezelik.

VarioHealthcare csomagunkban mindent megtalál, amire szüksége lehet a stroke elleni küzdelemben. Mind a veszély elkerülésében, mind az agyérzés utáni rehabilitációban pontos és szakszerű segítséget nyújt, bárhol is tartózkodjon.