+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

Mihez kezdene, ha idős hozzátartozója agyvérzést szenvedne?

Leginkább a magas vérnyomás az oka az idősek között sajnos gyakran előforduló agyvérzésnek. Elterjedt tévhit az idősgondozásban, hogy ezt nem lehet túlélni, pedig sokan teljesen felépülnek utána, másoknak pedig meg kell tanulniuk együtt élni a betegség következményeivel.

Tudjon meg többet, hogy ne érje felkészületlenül egy ilyen egészségügyi katasztrófa.

Az agyvérzés által okozott károk nagyon eltérőek lehetnek, ezért az ápolás is eltérő feladatokat kíván meg. Van, akinek csak néhány hét pihenésre van szüksége, súlyosabb esetben az összes alapvető cselekvést újra kell tanulnia az idős embernek.

Az agyvérzés által okozott károk nagyon eltérőek lehetnek, ezért az ápolás is eltérő feladatokat kíván meg. Van, akinek csak néhány hét pihenésre van szüksége, súlyosabb esetben az összes alapvető cselekvést újra kell tanulnia az idős embernek.

Az első hét agyvérzés után

Szinte minden esetben ágynyugalom, pihenés és kevés mozgás ajánlott a katasztrófát követő néhány napban, hogy ne kezdődjön újra a vérzés.

Az agyvérzés egyes típusainál azonban minél előbb meg kell kezdeni a rehabilitációt, mert így nagyobb az esély a teljes felépülésre. Ezt a kezelőorvossal kell egyeztetni.

Az életszínvonal visszanyerése

Miután a beteget kiengedték a kórházból, és elkezdődik a felépülés, folyamatos segítségre lesz szüksége, hiszen sok betegnek járni, enni vagy beszélni is újra kell tanulnia. Ez hatalmas lelki- és fizikai erőt kíván meg a családtagoktól, érdemes előre megtervezni az ápolást és az időbeosztást.

A betegnek agyvérzés után újra el kell sajátítania bizonyos apró, motorikus mozgásokat, ami lassú folyamat, és kemény munkával, fizikoterápiával érhető el. Minden egyes nap ismételni kell az orvos által előírt gyakorlatokat, hogy megfelelő mértékben haladjon a rehabilitáció.

Elengedhetetlen, hogy az idős ember mellett lelki támasz is legyen ebben az időszakban, mert így bizonyítottan gyorsabban fog gyógyulni. Az agyvérzésen átesett emberek hajlamosak lesznek a depresszióra, könnyebben befelé fordulnak, mivel tehetetlennek érzik magukat. Ne hagyjuk, hogy ez történjen hozzátartozónkkal!

Egészségügyi ápolás

Azoknál nagyobb a veszély agyvérzés kialakulására, akiknél egyszer már bekövetkezett. A megelőzésben nagyon fontos a vérnyomás alacsonyan tartása. Ezért fokozottan ügyelni kell az egészséges táplálkozásra és a mozgásgazdag életmódra.

A magas vérnyomás a magas koleszterinszinttel együtt különösen veszélyes, ezért zsírszegény diéta ajánlott agyvérzés után, könnyed sétákkal, úszással kiegészítve.

Elengedhetetlen a vérnyomás és a vércukorszint rendszeres ellenőrzése, a legegyszerűbb, ha otthoni készülékeket szerzünk be.

Állandó ügyelet

Idős hozzátartozója 24 órás ügyeletre szorul majd, amíg nem tud önállóan gondoskodni magáról. A rehabilitáció után pedig fontos, hogy bármikor azonnali segítséget tudjon hívni egy újabb agyvérzés esetén. Erre ma már remek készülékek állnak rendelkezésére – ilyen a Vario MedCare.

Amennyiben hasznosnak találta a bejegyzést, iratkozzon fel hírlevelünkre további cikkekért.