+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

Bár október 1-jén ünnepeljük az Idősek világnapját, de az idősgondozásról mindig – különösen így a karácsonyi ünnepek közeledtével – aktuális és érdemes beszélni. Ilyenkor is átgondolhatjuk az “öregjeink” irányába tanúsított, néha-néha bizony elmaradozó gondoskodásunkat.

A mindennapi rohanás mellett sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy elfeledkezzünk róla, hogy törődéssel tartozunk az idősek felé.

Mindenki megöregszik egyszer, és akkor nekünk kell úgy figyelni rá, mint addig még soha.

Lehet az idősgondozás, egyszerű, természetes, észrevehetetlen

Úgy kell bánni a szüleinkkel, mint ahogy azt mi is elvárnánk a gyerekeinktől.

Egészen addig, amíg az egészségi állapota azt nem indokolja, csak azért, mert esetleg már egyedül él, miért zökkentenénk ki megszokott környezetéből? De egyedül sem hagyhatjuk.

Ha bármi kérdése vagy kérése lenne, segítséget vagy tanácsot szeretne kérni, akkor álljunk ott mellette. De ne érezze feleslegesen a féltésünket, aggódásunkat, “csupán” a szeretetünket, de azt mindig.

Nem volt könnyű az életkezdés, a családalapítás, a mi felnevelésünk, iskoláztatásunk, és önálló életünk megkezdésének támogatása.

Nem egyszerűek az időskori hétköznapok sem

Meg kell küzdeni a meggyengült egészséggel, tudomásul venni a saját korlátaikat, megbékélni a betegséggel, a magánnyal, vagy a szorongással.

Mindenkinek ott lehet a nagyszerű érzés, hogy mégis vannak barátok, rokonok, gyerekek, unokák, akik tisztelik és becsülik az elmúlt évek erőfeszítéseit. Szeretetükkel, rajongásukkal töltik meg a hétköznapokat.

A figyelem kijár minden nap

A távolságnak nem kell feltétlenül elszakadást is hozni, hiszen a napi kapcsolattartás ma már számos módon lehetséges.

Az idősek számítógéphez való hozzáállása általában sokkal konzervatívabb, mint a fiatal generációké, de türelemmel az idős emberek nagy része is megtanítható például az internet használatára.

Egy amerikai felmérés szerint azok között, akik használják az internetet, jóval kisebb a depresszióval küzdők aránya.

Az idősebb generációk ebből a szempontból megosztottnak tekinthetőek. Vannak, akik teljesen reménytelennek érzik, hogy valaha is számítógépet használjanak, miközben másoknak ez ma már a mindennapi rutin része, teljesen természetes eszköznek tekintik. Sosem késő elkezdeni.

Miért ne lehetne természetes, hogy a nagymamával a távol élő unoka skype-on tartja a kapcsolatot?

Miért ne lehetne természetes, hogy az idősgondozásban is segítségül hívjuk a technikát?

Ismerjen meg egy, az idősgondozás céljára kifejlesztett magyar mérnökök által tervezett készüléket is!