+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

A közhiedelemmel ellentétben az agyvérzés nemcsak az idős embereket fenyegeti.

Mi is az agyvérzés?

A köznyelvben általában agyvérzésként emlegetett akut agyi érkatasztrófáról abban az esetben beszélhetünk, ha az agy felé oxigént és tápanyagot szállító vérerek elzáródnak vagy felrobbannak.

A magas vérnyomás és magas koleszterinszint elleni harcnak az agyvérzés megelőzésében tagadhatatlanul óriási jelentősége van, éppen úgy, mint a szívroham elkerülésében. Emellett még számos tényező befolyásolja az egészségi állapotunkat. A nőknek érdemes például tudni, hogy a fogamzásgátló gyógyszerek is növelik az agyvérzés előfordulási esélyét, és ha ehhez még a dohányzás vagy cukorbetegség is párosul, akkor a kockázat akár a többszörösére is nőhet.

Mit tegyünk az agyvérzés megelőzésének az érdekében?

Mágneses rezonanciás kezeléstől elkezdve a rengeteg vitamin és táplálékkiegészítő szedéséig ezernyi jó tanáccsal és diétákkal látnak el bennünket az internetes portálok, hogy mit tegyünk az agyvérzés megelőzésének az érdekében.

Mi mégis azt mondjuk, hogy az egyik legfőbb védekezés a hagyományos mód

Ellenőrizzük rendszeresen az egészségi állapotunkat, és azután bízzuk szakemberre – orvosra –, hogy milyen gyógyszeres kezelést vagy beavatkozást, táplálkozási módot javasol.
A rendszeresen végzett egészségügyi szűrővizsgálatokkal időben észlelhető a magas vérnyomás, a cukorbetegség és minden olyan megelőző tünet, ami az agyvérzés vagy egyéb érrendszeri károsodás miatt bekövetkező trauma kialakulásához vezet.

Az egészséges táplálkozás és a dohányzásról való leszokás, az alkoholfogyasztás mérséklése továbbra is fontos a hosszú és egészséges élethez

Sajnos, a szakemberek sem értenek mindig abban egyet, hogy mely ételektől tartózkodjunk, és mely ételeket részesítsük előnyben, bár vannak olyan örökérvényű jó tanácsok, amik sosem vesztik el az aktualitásukat. Ezeket érdemes mindig betartani. Ilyen jó tanács például az, hogy tartózkodjunk a túlzottan sós és zsíros ételek fogyasztásától. A tojás koleszterinszintet emelő hatásáról ki ne hallott volna, aztán az évtizedekig hasznosnak tartott jó tanácsot napjainkban már megkérdőjelezik a szakemberek.

A legjobb, amit tehetünk, hogy a rendszeresen végzett alapszintű és egyszerű vizsgálatokkal nyomon követjük egészségi állapotunk változásait, és szükség esetén orvoshoz fordulunk.

Az otthon elvégzett vérnyomás- és vércukorszint-ellenőrzés adatait egyszerűen, TelemedBook kártyán biztonságban tárolhatja és megoszthatja orvosával.

Ha hasznos találta az agyvérzés és az infarktus megelőzésével foglalkozó írásunkat, akkor iratkozzon fel a hírlevelünkre is, amit a képernyő bal oldalán megtehet.