+36 (1) 271-1141 info@mohanet.com
  • Magyar
  • English

Előző cikkünkből megismerhette, milyen értékeket mutat a vérnyomásmérő, illetve megtudhatta azt is, milyen értéket tekint az orvostudomány normálisnak. Amennyiben nem olvasta múlt heti cikkünket, mindenképpen javasoljuk, hogy tegye meg:
Vérnyomásmérő alapismeretek, amit Önnek is tudnia kell.

Miért mutat különböző értéket az ujjon mérő és a felkaron mérő vérnyomásmérő készülék?
Milyen vérnyomásmérőre érdemes költenie, és mi az, ami csupán kidobott pénz?

Eheti cikkünkben a vérnyomásmérők típusaival foglalkozunk.

A vérnyomásmérő 3 fajtája a mérés helye szerint:

Felkarra helyezhető vérnyomásmérő

Ez a klasszikus, legelterjedtebb és legpontosabb vérnyomásmérő eszköz. Bár korábban manuálisan kellett felpumpálni őket, manapság igen elterjedt az önfelfújós változata is, amelynek lényegesen könnyebb és egyszerűbb a használata.
Egyes betegségek esetén kizárólag felkaron javasolt a vérnyomásmérés végzése: tartósan magas vérnyomás, cukorbetegség, ödéma, vesebetegség, érszűkület, érelmeszesedés.

Csuklóra helyezhető vérnyomásmérő

Nagy előnye ennek a vérnyomásmérő típusnak, hogy kisebbek, mint a felkarra szerelhető vérnyomásmérők, illetve a túlsúllyal rendelkezők is könnyebben használhatják. Azonban sokak szerint a csuklón mérő vérnyomásmérő kevésbé pontos, mint a felkaros változat. Ennél a típusnál nagyon fontos, hogy odafigyeljen, hogy a csuklóját a szívvel megegyező magasságba emelje méréskor, különben a hidrosztatikai nyomás miatt akár 15-30 Hmm-mel is eltérhet a valóstól a mért eredmény.

Ujjon mérő vérnyomásmérő

Ez a típus a vérvolumen-, illetve áramlásváltozás alapján méri a vérnyomást. Sportolásnál hozzávetőleges vérnyomásváltozás mérésére megfelelő lehet, de egészségügyi célokból nem ajánljuk.

Szerencsére hazánkban is egyre elterjedtebbé válik, hogy az emberek odafigyelnek egészségükre, s pontos képet szeretnének kapni aktuális egészségügyi állapotukról. A rendszeres egészségügyi vizsgálatok, mérések segítségével rengeteg betegséget meg lehet előzni, illetve idejében felismerni.

Amennyiben Önnek is fontos saját és családja egészsége, ismerje meg a Vario HealthCare egészségcsomagot, amely segítségével mindig tökéletesen tisztában lehet egészségügyi állapotával anélkül, hogy hosszú órákat kellene sorbanállnia orvosánál.