Oldal kiválasztása

Szinte mindenki ismer a környezetében valakit, aki cukorbetegséggel küzd, esetleg pont Ön az. Ha szeretne többet tudni erről a betegségről, és hogy mit tehet a kialakulás után, olvassa el cikkünket, melyben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a diabéteszről.

1. A cukorbetegség egy anyagcserezavar, aminek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin hiánya, vagy az inzulinnal szembeni érzéketlenség (inzulinrezisztancia), esetleg a kettő együtt. Az inzulin fehérje természetű hormon, amely csökkenti a vér cukorszintjét, mivel a sejtek az inzulin segítségével tudják felhasználni ezt a cukrot.

2. A cukorbetegségnek két fő típusa van, az 1-es típus, amely az összes cukorbeteg kb. 10%-át érinti. Ilyenkor a szervezetben nagyon kevés, vagy teljesen hiányzik az inzulin, ezt nevezik gyerekkori cukorbetegségnek is, mivel gyakoribb fiatalkorban.

3. A 2-es típus érinti az összes beteg nagyjából 90%-át, ekkor a szervezetben termelődik inzulin, de nem tudja felhasználni azt. Ez jellemzően 40 éves kor után alakul ki, inkább túlsúlyos embereknél, az 1-es típussal szemben itt nem mindig szükséges inzulinterápia.

4. A 2-es típus leginkább olyan emberek betegsége, akik egyszerűen kinőtték a hasnyálmirigy inzulinelőállító kapacitását. Általában tünetmentesen fejlődik a cukorbetegség, előfordulhat, hogy a kialakulás után öt-tíz évvel sikerül csak diagnosztizálni.

salad-791891_6405. Előfordul még terhességi diabétesz, amely a terhesség harmadik trimeszterében alakul ki, és szülés után általában elmúlik. Ebben az esetben is vannak hajlamosító körülmények, ilyen a családban előforduló 2-es típusú cukorbetegség, dohányzás, túlsúly, életkor (idősebbeknél gyakoribb), vagy ha már korábbi terhességnél is fellépett cukorbetegség.

6. A vércukorszintet sok módszerrel egyensúly tudjuk tartani: diétával (erről itt írtunk hosszabban), rendszeres sporttal, mozgással, gyógyszerekkel (tabletta vagy inzulin), és persze a folyamatos ellenőrzés sem maradhat el.

7. Akut komplikáció lehet, ha a betegnek hirtelen leesik a vércukorszintje, azaz hipoglikémia lép fel. Ezt az állapotot rosszullét jelzi: a beteg hidegen verejtékezik, sápadt, remeg, viszket, szédül, gyenge, hirtelen támad farkasétvágya, izgatott, hányingere van, esetleg hány és tudatzavar is.

8. Ha hipoglikémiás beteggel találkozunk, legelőször is győződjünk meg róla, hogy szabadak a légútjai, és ha lehet, fektessük az oldalára vagy a hasára. Ezt az állapotot valamilyen gyorsan felszívódó cukorral megszüntethető, ha viszont már eszméletlen, szükség lehet glukagon injekcióra. Ezért minden esetben értesítsük a mentőket, ha segítségre szoruló emberrel találkozunk!

mobiltelefon39. A normális vércukorszint fenntartása érdekében az önellenőrzés elengedhetetlen, ezeket a módszereket a betegeknek el kell sajátítaniuk, ilyen például a vércukor szint mérése készülékkel. Itt olvashat többet arról, hogy miért jó, ha Önnek is van otthon vércukorszint-mérője. Rengeteg ilyen eszköz elérhető a piacon, egyik eszközünk, a Vario MedCare is ebben nyújt segítséget Önnek, vagy hozzátartozójának.

10. A diabétesz számos más betegség előfordulásának esélyét növelheti, így többek között az állapot hozzájárulhat az infarktus kialakulásában is. A magas vércukorszint és az infarktus közötti összefüggésről ide kattintva olvashat többet.

Ha szeretne további egészségmegőrzéssel kapcsolatos híreket kapni, iratkozzon fel hírlevelünkre a lap bal oldalán!

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This