Oldal kiválasztása

Ahogy arról már az előző bejegyzésünkben is szóltunk, a köztudatban néha előfordul, hogy a házi segítségnyújtás -otthonápolás- és az otthoni szakápolás fogalma összemosódik. Az érintettek nem is minden esetben tudnak arról, hogy mikor és milyen ellátásra jogosultak, kihez fordulhatnak segítségért, ha egyedül élő vagy beteg hozzátartozójukról szeretnének gondoskodni.

Az otthoni szakápolás a beteg otthonában házi orvosa által rendelt szakápolás. Olyan esetek kerülnek ellátásra , amikor a beteg betegségéből adódóan még igényelne szakápolást,de ezt az otthonában is meg tudja kapni , vagy az otthonában kap olyan szakápolást , amellyel el lehet érni, hogy ne kerüljön kórházba.

Az otthoni szakápolás egyszerre kedvez a betegnek és a családjának , és költséghatékonyabbá teszi az egészségügyi ellátást is.
A beteg saját életkörülményei között gyógyulhat , élvezheti családtagjai segitségét és szeretetét, a kórházak pedig ilyen módon csökkentik az egyébként hosszadalmas és költséges kórházi ápolás költségeit.
Az otthoni szakápolás térítés mentes szolgáltatás
A szolgáltatás az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felügyelete és finanszírozása alá tartozik, vagyis annak a betegnek, aki otthoni szakápolásban részesül, a rendeletben előirt feltételeknek megfelelően – nem kell fizetnie az ellátásért.
Az otthoni szakápolást a beteg háziorvosa rendelheti el
Egy elrendelés 14 alkalomra szól, vagyis ennyiszer keresi fel a beteget az otthonában a szakápolási feladattal megbízott személy. Naponta egy alkalommal kerül sor a beteg otthon történő ápolásra, egy-egy látogatás hossza minimum fél, maximum három óra lehet. Amennyiben ez a 14 nap nem volt elegendő ahhoz, hogy a beteg állapota megnyugtatóan rendeződjön, akkor a háziorvos még háromszor elrendelheti ugyancsak esetenként 14 alkalomra az ellátást. Így folyó évente 56 alkalommal vehető igénybe az otthonápolási ellátás.

Milyen feladatokat láthat el az ápolást végző személy, aki természetesen szakképzett ápoló?

  • sebkezelés
  • vizeletkathéter cseréje
  • tracheális kanül tisztítása, cseréje
  • felfekvések kezelése
  • szondán át való táplálás
  • műtét utáni mozgatás
  • gyógytorna , fizikoterápia -az otthoni szakápolásban – szakápolás alatt értik a gyógytornát , fizikoterápiát, logopédiát is- ez egy összefoglaló név.

Ebben a munkában a beteg biztonságát elősegiti , a szakápolását segiti , a családtagját támogatja a jelzőrendszeres házi segitségnyújtás.

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This