Oldal kiválasztása

Ahhoz, hogy bőrünket megvédjük a hólyagosra égéstől, káros UV-sugárzástól vagy hosszabb távon a bőrráktól, két dolgot tehetünk: tartózkodhatunk zárt helyen 10-11 órától délután 4-6-ig, attól függően, mennyire van kánikula és ezzel együtt erős napsugárzás.

Aki azonban szeretné kihasználni a jó időt, és tenne egy sétát a szabadban vagy nyaralni, strandolni indul, annak a naptejet ajánljuk. De hogy mikor milyen krémet érdemes használni, az függ korunktól és bőrtípusunktól is.

A leégés veszélye -életkortól függetlenül- a nagyon fehér bőrű (és tipikusan vörös hajú, szeplős) embereket érinti. Ők szinte azonnal, 5 perc után is leéghetnek, még a gyengének tűnő napsütésben is. A kisgyerekek bőre, és természetesen jó néhány felnőtté is ilyen. Nekik a 20-30 – 50+ faktorszámmal jelölt naptejeket ajánljuk. 10 – 20 perc napon lét után a szőke hajú, világos bőrű, néhány szeplővel rendelkező egyének is gyorsan leégnek, de 15 – 50-es faktorszámú naptej-használat mellett nincsenek veszélyben. A sötétszőke hajú-világosbarna bőrűek gyorsan barnulnak, 10 – 30 faktoros naptej használata mellett szinte soha nem égnek le. Legjobb helyzetben a sötét hajszínű, barna bőrű emberek vannak, akik akár 45 perc napozás után sem égnek, hanem barnulnak. Azért nekik is ajánlott a 6 – 20 faktoros naptejek használata.

Fontos tudni, hogy a naptejen jelzett faktorszám csak a káros UV-B sugarakkal szemben nyújt védelmet, de a szintén veszélyes UV-A sugárzással szemben nem derül ki, mennyire véd. A faktorszám pedig a következőt jelenti: egy átlagos bőr 20 percet bír leégés nélkül a napon (figyeljünk oda az egyéni különbségekre, a fenti bőrtípusokra!), ezt az időt kell szorozzuk a faktorszámmal, hogy megkapjuk, mennyi ideig napozhatunk gondtalanul!

Ne feledjük azonban ilyen hőségben a többi szabályt sem: rendszeres víz- és könnyű ételek fogyasztása, kalaphasználat, stb. Előfordulhat azonban, hogy mindezek ellenére rosszul érzi magát, szédülni kezd, hirtelen melege lesz, stb. Ilyen esetben gyors segítséget kérhet a Vario MedCare Mobil EgészségŐr készüléken keresztül.
Kellemes nyári napokat kívánunk! 🙂

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This