Oldal kiválasztása

A vérnyomásmérő használata alapkövetelmény kéne, hogy legyen minden idősödő embernek, mégsem tanítják az iskolában a vele kapcsolatos legfontosabb ismereteket. Nem az Ön hibája, ha keveset tud a vérnyomásról, vagy a vérnyomásmérő működéséről, hiszen sajnos, nincs időskori betegségekre felkészítő tanfolyam, ahol a létfontosságú apróságokról információkat szerezhetne.

Az alábbiakban ilyen hasznos tudást szeretnénk átadni, hogy egészségesebben teljenek az Ön – vagy idős családtagja – hétköznapjai.

A vérnyomásmérő működése

Nagyon röviden nézzük, mik a legfontosabb jellemzői egy vérnyomásmérő készüléknek.

Korábbi bejegyzésünkből már megismerhette a vérnyomásmérő által mutatott szisztolés és diasztolés vérnyomás fogalmát, ha lemaradt róla, pótolhatja a címre kattintva: Vérnyomásmérő alapismeretek.

Tudni kell, hogy ha a gép az ideálisnak kikiáltott 120/80-nál kicsit kevesebbet, vagy többet mutat, még nincs semmi ok az aggodalomra. Aki elég edzett, annak általában alacsony a pulzusa, még terhelés közben is csak lassan emelkedik feljebb. Ha viszont nem végez rendszeres mozgást, vérnyomása egy kisebb lépcső megmászásakor is magasra szökhet.

Melyik a legpontosabb vérnyomásmérő?

A legismertebb, felkarra tehető készülékre esküszik az orvosok nagy része, mivel ez megbízhatóbb a csuklóra szerelhető vagy az ujjon mérő gépezetnél.

Bár a csuklóra tehető vérnyomásmérő túlsúlyos betegek esetén praktikus lehet, 40 év felett nem ajánlatos a használata. A végtagok végén található erek gyorsabban elmeszesednek, ezért torzítják a mért adatot.

Márkákat nem említhetünk, ezt az orvostól érdemes megkérdezni, de annyi biztos, hogy nem érdemes a vérnyomásmérőn spórolni, hiszen nem nagy befektetésről van szó – viszont kulcsfontosságú adatokat mutat egészségügyi állapotunkról.

A helyes vérnyomásmérés

A vérnyomást szinte minden befolyásolja: mozgás, evés, érzelmi állapot, testhelyzet. Ezért érdemes mindig ugyanabban a napszakban, ugyanabban a testhelyzetben megmérni, így nem kap annyira eltérő eredményeket a pillanatnyi tényezők miatt. Ülve, hátradőlve kényelmesen meg tudja mérni magának a vérnyomását, ez gyorsan a mindennapi rutin részévé válik.

A felkarra tehető vérnyomásmérőn fel van tüntetve, milyen széles karra alkalmas, választhat mandzsettát vastag karhoz is. Az automata készülékek felpumpálják magukat a kellő mértékig, ez praktikusabb, mintha nekünk kéne pumpálni.

Az egészségügyi napló

Amikor megmérte a vérnyomását, érdemes feljegyeznie a képernyőn látható számokat. Hagyományosan füzetbe is vezetheti az értékeket, de ha a többi egészségügyi információjával egyben akarja tárolni, vagy azonnal megosztani az orvosával, a Telemedbook egészségkártya a legegyszerűbb okos tárolóeszköz.http://www.mobilgondozas.hu/telemedbook

Köszönjük, hogy elolvasta a bejegyzést! Ha hasznosnak találta, iratkozzon fel hírlevelünkre további egészségügyi tudnivalókért.

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This