Oldal kiválasztása

A koleszterinszint nagy mumus a középkorú és idősebb generáció körében. Ez részben indokolt is, de csak részben. Bejegyzésünkben segítünk eloszlatni a félreértéseket, hogy ne rettegjen feleslegesen, hanem tudatosan óvja egészségét:

A koleszterinszint körüli leggyakoribb tévhitek és félreértések:

1. A koleszterinszint csak túl magas lehet

Nem, nem, nem. Mivel a koleszterinnek két fő fajtája van, LDL és HDL, eleve nem mindegy, melyik értékről beszélünk. Az LDL magas szintje okozza a problémákat, ez vezethet szívrohamhoz is. Azonban a HDL-szint akkor jó, ha magas, mert ez a „jó” koleszterin segít a káros (LDL) koleszterin csökkentésében.

2. A magas koleszterinszint csak a férfiakat fenyegeti

Bár a férfiak fiatalabb kortól számítanak veszélyeztetettnek szívbetegségek szempontjából, mint a nők, a magas koleszterinszint hasonlóan gyakori az 50 fölötti hölgyeknél is. Különösen figyelni kell a menopauza bekövetkeztekor az egészségi állapot változásaira, a vérnyomás és a koleszterinszint mérése elengedhetetlen.

3. Ha vékony vagyok, biztosan rendben van a koleszterinem

A magas koleszterint nem lehet érezni vagy látni, csak úgy bizonyosodhat meg róla, ha orvosi vizsgálaton esik át. Tény, hogy a túlsúly a rizikófaktorok közé tartozik, de sajnos, ez nem jelenti azt, hogy a vékony emberek hátradőlhetnek a kényelmes kanapén.

A sport nem csak a szép alak miatt fontos, a zsírégetés mellett a szívizom edzése, a tüdő oxigénbefogadó-képességének növelése is szükséges, nem is beszélve a vérkeringés felfrissítéséről.

4. A magas koleszterin „csak” a szívet fenyegeti

Gyakori tévhit az is, hogy a koleszterinszintet csak a szívvel hozzák összefüggésbe. Nem árt, ha tudja, hogy a magas koleszterin stroke kialakulásához vezethet. Hogyan?

Ha túl sok koleszterin van a szervezetben, ezek a zsírok az erek falára rakódnak, idővel megkeményednek, és rugalmatlanná, vékonnyá teszik az ereket. Ennek következtében nő a nyomás az erekben. Amikor az artériában már annyi lerakódott zsír van, hogy összeér az érfal, elzáródik a vér útja. Ez okozhat szívrohamot a szívbe menő artéria elzáródása esetén, és emiatt következhet be stroke az agyi verőér elzáródásakor.

A magas koleszterinszint és a stroke elleni védekezésről olvashat korábbi bejegyzésünkben a linkre klikkelve.

Az aggodalom helyett inkább a zsírszegény diétát és a mozgásban gazdag életmódot ajánljuk, ezzel hangulatát és egészségi állapotát is hatékonyabban javíthatja. Ha amiatt sem akar aggódni, hogy baj esetén tud-e segítséget kérni, most megismerheti a Mobil Egészségőrt: védelem magas koleszterinszint esetén.

Ossza meg barátaival, családtagjaival a cikket, ha úgy véli, számukra is hasznos lehet!

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This