Oldal kiválasztása

Miért vannak a barátok? Élvezzük a társaságukat, új élményeket élhetünk át velük és felidézhetjük a régieket, megoszthatjuk az örömünket vagy a bánatunkat, nem kell egyedül mennünk, ha valamilyen programon szeretnénk részt venni. De milyen hatással vannak az egészségünkre, és miért fontos figyelni a társas kapcsolatokra – főleg időskorban?

„Gyakori jelenség, hogy csökken a kapcsolati háló, ahogyan az ember öregszik” – írják egy nemrég megjelent kutatásban, melynek vezetője Marilyn Albert, a Johns Hopkins Egyetem professzora. A barátok megtartása és a velük ápolt szoros kapcsolat azonban jelentős kihatással van az egészségre – mind mentálisan, mind fizikailag.

Az AARP kutatásából kiderült, hogy már 40 éves kor felett nagyon magányosnak érzik magukat az emberek: tízből négyen azt mondták, hogy nincs kapcsolati hálójuk, vagy egy olyan biztos közösségük, aminek tagjaira számíthatnának, vagy ahol jól éreznék magukat. Ami az aggasztó az eredményekben, hogy minél magányosabb valaki, annál több mentális egészségügyi problémával kell szembenéznie, ahogy telik az idő.

nagymamaA kutatók kiemelik, hogy a hosszútávú, biztos társasági kapcsolatok hozzájárulnak az egészséges kognitív folyamatok fenntartásához, az egészséges szellemi működéshez. Azért is fontosak egy a kapcsolatok, mert ezek segíthetnek át nehezebb időszakokon, aggodalmakon, támogatást nyújtanak, amikor szükségünk van erre. A kortárs csoportokban hasonló problémákkal küzdő sorstársakkal találkozhatunk, akikkel egymást segítve túljuthatunk a nehézségeken.

Az emberi kapcsolatok mellett fontos szerepet kapnak a házi kedvencek is. A kisállatok a kötődés mellett képesek összehozni a gazdikat, így is szövődhetnek barátságok, valamint a fizikai egészség, fittség megőrzésében is kulcsfontosságúak lehetnek.

Ha szeretne a továbbiakban is egészségmegőrzéssel kapcsolatos híreket kapni, iratkozzon fel hírlevelünkre a lap bal oldalán!

 

Related Post

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This