Oldal kiválasztása

Ez a kérdés fogalmazódik meg bennünk, mikor arról kell dönteni, hogy segítségre, ápolásra szoruló idős rokonáról ő maga gondoskodjon otthon, esetleg fogadjon mellé egy ápolót vagy találjon számára egy megfelelő otthont.

Ebben a bejegyzésben mindezek előnyeit-hátrányait vetjük össze.

Sokan rémüldöznek öregedő rokonuk idősotthonban való elhelyezésétől: vagy az otthonok által kért összeg vagy a személyes, családi gondoskodás hiánya az, ami riasztó lehet a hozzátartozók, de akár maguk az érintettek számára is. És végső soron ez az, amiért sokan nem kívánnak otthonba költözni vagy ott elhelyezni családtagjukat.

Pedig, ha végiggondoljuk, mennyi költségbe kerül a család számára az ápolásra szoruló rokon eltartása, egy ápoló fizetése vagy egy családtag munkája az idős ember körül, nem beszélve arról, hogy külön szobát, életteret is érdemes kialakítani a gondozott számára, akkor hamar beláthatjuk, hogy egy idősek otthonában kért hozzájárulási díj hamar elköltődik otthon is.

Az érintett rokonnal való beszélgetés során pedig az egész család beláthatja, hogy az idősek otthonában való elhelyezés nem egyenlő a rokontól való megszabadulással vagy a felelősség másra hárításával. Igaz ugyan, hogy így nem egy ismerős az, aki gondoskodik az idős emberről, de képzett, hozzáértő és elhivatott személyek foglalkoznak -akár a nap 24 órájában- vele. A családtagok pedig idejüket beosztva, felváltva látogathatják hozzátartozójukat, aki így nem érzi elhanyagolva magát, hiszen akár naponta találkozhat valamely közeli ismerősével, rokonával. Az idősek otthonában ráadásul olyan színvonalas és az érintettek számára érdekes programokkal készülnek, melyet otthon nem valószínű, hogy meg tudna szervezni a család.

A fentiekből úgy tűnhet, egy idősek otthonában való elhelyezés a legjobb megoldás öreg rokonunk ápolására. Ám nyilván vannak helyzetek, amikor az otthoni gondozás jobban megfelel a család és az érintett számára. Természetesen ilyen helyzet az, mikor anyagi szempontok miatt nem megoldható az otthonban való elhelyezés. Ilyenkor a család egy kisebb átalakítással vagy egy szoba átadásával különálló teret teremthet a gondozásra szoruló személy számára.

Emeletes ház vagy emeleten lévő lakás esetében átgondolandó, hogy a mozgásában egyre inkább korlátozott rokon hogyan tud majd közlekedni. Fontos arra is ügyelni, hogy legyen egy személy (ápoló vagy gondozásban jártas családtag), aki a nap nagy részében el tudja látni az érintett idős embert. Természetesen, attól függően, hogy mennyire szorul gondozásra a rokon, lehet, hogy napi 24 órás felügyeletet kell biztosítani számára, de lehet, hogy csak 2-3 óránként kell segítséget nyújtani neki. Ha ez megterhelő a család számára, akkor legalább a nyaralás(ok), utazással töltött hétvégék idejére érdemes ápolót fogadni.

Ha családtag által van ellátva az idős rokon, nem panaszkodhat a személyes törődés hiányára, hiszen folyton sürgölődnek körülötte a hozzátartozók. Ha azonban a család nagyon elfoglalt és nem megoldható, hogy valamelyikük teljes állásban gondozza a rokont, akkor szociális szolgáltatások is igénybe vehetők (pl. jelzőrendszeres házi segítségnyújtás; étkeztetés).

Összefoglalva azt mondhatjuk, minden család a saját lehetőségeinek, szabad idejének és egyéni helyzetének függvényében kell eldöntse, mi a legjobb, legkényelmesebb megoldás idős hozzátartozójának ápolása szempontjából.

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This