Oldal kiválasztása

Az agyvérzés hirtelen alakul ki, és súlyos következményekkel járhat, jelentősen rontva az agyvérzésen átesettek későbbi életminőségét, de sajnos, akár halállal is végződhet.

Éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a hatékony megelőzésre és az akut kezelésre.

Fontos, hogy a betegek vagy a hozzátartozóik időben felismerjék az agyvérzés tüneteit, tisztában legyenek a segítségnyújtás sürgősségével, és azonnal hívjanak a mentőt. Még akkor is forduljanak azonnal orvoshoz, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, vagy enyhülni látszanak.

Az agyvérzés tünetei:

A Magyar Stroke Társaság az alábbiakat sorolja fel a leggyakoribb tünetek, előjelek között:

 • hirtelen kialakuló végtaggyengeség
 • bénulás
 • ernyedt, zsibbadt arcfél
 • beszédmegértési zavar
 • szóformálási nehézség
 • kettős látás
 • látótér kiesés
 • látásvesztés vagy csökkenő látásélesség
 • szédülés
 • koordinációs zavarok
 • memóriazavar

A gyakori halálozás és a maradandó életminőség romlás miatt nagyon fontos, hogy mindenki megismerje az agyvérzés rizikófaktorait, ezzel is csökkentve a kockázatot.

Több tényező növeli az agyvérzés kockázatát

Az agyvérzés oka az agyat ellátó erek károsodása és szakadása, illetve elzáródása is.A magyar betegekre sajnos jellemző, hogy több rizikófaktorral kell együtt élniük.

Bizonyos befolyásoló tényezőkön (életkor, öröklődés) nem tudunk változtatni, de van olyan rizikófaktor is, amit tudunk befolyásolni, ilyen például a magas vérnyomás.

Az agyvérzésen átesett betegek több mint kétharmada szenved magas vérnyomásban, ami az agyérbetegségek rizikóját mintegy 2-7-szeresére növeli.

A dohányzás és a helytelen táplálkozás fokozza az érelmeszesedést, a trombózis kialakulását, és emeli a vérnyomást. Cukorbetegség esetében is nő az agyvérzés kockázata. Egyéb rizikótényezőként kell még megemlíteni a magas konyhasóbevitelt, a túlzott alkoholfogyasztást és a mozgásszegény életmódot.

Az életmódváltáson felül a szűrővizsgálatok is segítenek

A rendszeres orvosi kontrollvizsgálatokkal még időben észrevehető a magas vérnyomás kialakulása. Ilyenkor életmódváltással, gyógyszeres kezeléssel még csökkenteni lehet az agyvérzés kialakulásának kockázatát.

Mivel az agyvérzés nem csak az idősek betegsége, ezért fontos, hogy az alap egészségügyi kontrollvizsgálatokat korra való tekintet nélkül rendszeresen mindenki elvégezze, végeztesse.

Ha nem fér bele az időbeosztásába, ha nincs ideje órákat várni az orvosi rendelőkben, akkor is van megoldás. A technika fejlődésének köszönhetően már lehetőség van rá, hogy az otthonában elvégzett vizsgálatok (vérnyomás, vércukor, EKG) eredményeit webes felületen keresztül orvosával megossza.

TeleMedBook (beágyazott link:http://mobilgondozas.hu/telemedbook) egészségkártya birtokában Ön is elkezdheti rögzíteni az egészségével kapcsolatos mérési adatokat egy ingyenesen használható webes rendszerben.

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This