Oldal kiválasztása

Életmentő lehet, ha gyorsan reagál, és másodpercek alatt felismeri az agyvérzésre utaló jeleket. Minél gyorsabban kerül a beteg szakértő kezekbe, annál nagyobb az esély a teljes felépülésre.
Bejegyzésünkben részletesen bemutatjuk a stroke tüneteit, hogy mindenki rájuk ismerhessen szükség esetén:

Az agyvérzés rendkvül veszélyes, különösen fenyegető agyi katasztrófa az idősek számára, ezért fontos felismerni a stroke tünetei közül már a legelső jeleket is. Korábban már részletesen írtunk az agyvérzés megelőzéséről, most szemléletesen szeretnénk bemutatni a stroke tüneteit, hogy a szükség esetén egy pillanat alatt felismerje a bajt.

A stroke tünetei az első másodpercekben

Az idős vagy beteg ember furcsán érzi magát, szédülés, enyhe zavartság léphet. fel nála. Ezek a tünetek még nem feltétlen utalnak stroke-ra, az alacsony vércukor vagy a magas vérnyomás hatásai is lehetnek, nem kell megijedni, ha észleli őket. Azonban a szédülés, zavartság esetén érdemes figyelemmel kísérni családtagunkat.

A fejfájás is a stroke tünetei közé tartozhat

Szintén igen átlagos tünet a fejfájás. Ha családtagja esélyes az agyvérzés elszenvedésére, még erre a mindennapos jelenségre sem árt figyelni, főleg ha a fejfájás nagyon erős, és zavartsággal, szédüléssel társul. Nem ritka a hányingár, hányás és a nyaki merevség is az agyvérzés előzményeként.

Komolyabb tünetek: látászavar

Ha idős rokona kettőslátásról, szokatlan látás-problémáról, vagy látáskiesésről számol be, azt már komolyan kell venni. Gyakori, hogy a beteg csak fél szemére lát, vagy teljesen megszűnik a látása. Ez ijesztő lehet számára, Önnek kell nyugodtnak maradnia ilyen helyzetben, hogy támogassa szerettét.

A stroke egyértelmű jelei

Amikor az arc egyik fele érzéketlen lesz, a mimika megszűnik, nagyon valószínű, hogy agyvérzéssel van dolgunk. Meggyőződhet róla, ha megkéri idős családtagját, hogy mosolyogjon vagy nyújtsa ki a nyelvét. Amennyiben ezek a mozdulatok féloldalasra sikerülnek, hívja a mentőket. Az arc izmainak féloldalas elernyedése a beszéd zavarával, beszédképtelenséggel is társulhat.

A végtagok érzékeltensége és eszméletvesztés

Néha a többi árulkodó jellel párhuzamosan vagy azok után lép fel a stroke tünetei között az egyik oldali végtagok zsibbadása, érzéketlensége. Emiatt összeeshet a beteg, ezért fontos leültetni, lefektetni még az utcán is. Az eszméletvesztés ugyanúgy gyakori kísérője a stroke-nak. Természetesen mindkét tünet észlelésekor azonnal orvost kell hívni.

Ezek a stroke tünetei közül a legtöbb esetben előfordulhatnak, ám könnyen lehet, hogy valamelyik elmarad vagy más sorrendben jelentkezik. Ha családtagján a szédülésen és fejfájáson kívül más jelet is észlel, késlekedés nélkül érdemes mentőt hívnia, mert a stroke esetén az idő kulcsfontosságú tényező.

A kataszrófa akkor is bekövetkezhet, amikor épp nincs idős családtagjával, a Vario MedCare mobil EgészségŐrrel megbizonyosodhat róla, hogy szerette egy gombnyomással segítséget tud kérni.

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This