Oldal kiválasztása

A magas vérnyomás egy alattomosnak mondható betegség, mivel sokáig semmiféle panaszt nem okoz. Tünetei nincsenek, tehát a beteg nem is megy vele orvoshoz, és miközben éli az életét, az érhálózata lassan, de biztosan károsodik. Sokan ezért néma gyilkosnak is nevezik.

A betegség szövődményei között szerepel az agyi infarktus és a szívroham. Ezek könnyen katasztrófát okozhatnak, így a kezeletlen magas vérnyomás igen veszélyes állapot.

Megelőzéseként érdemes rendszeresen mérni vagy méretni a vérnyomást.

Ha 140-es szisztolés és 85-ös diasztolés fölé ugró értékeket mér, akkor érdemes orvoshoz fordulni, és kivizsgáltatni magunkat.

A kivizsgálás után majd az orvos dönt arról, hogy szükséges-e gyógyszert szednie, vagy sem.

A magas vérnyomás ellen küzdhetünk az életmódunk megváltoztatásával is

Testmozgás

A séta, a kocogás, a biciklizés, esetleg az úszás is kiválóan alkalmas arra, hogy a vérnyomást kordában tartsa. Ha kiválasztotta a megfelelő testmozgást, akkor két dolgot kell szem előtt tartani: a fokozatosságot és rendszerességet. Fokozatosan, kis adagokban vezesse be életébe a mozgást, hogy ne terhelje meg hirtelen a szervezetét.

Diéta

A testsúly karbantartása is kardinális kérdés a vérnyomás esetében: az elhízott ember ugyanis szinte biztosan magas vérnyomással küzd.

A diétánál is fontos a rendszeresség és a mértékletesség.

A hirtelen megkezdett drasztikus diéta gyakran többet árt, mint használ.

Fontos, hogy sószegényen étkezzen, mert egyes kutatások szerint a túl sok só nagy szerepet játszik a magas vérnyomás kialakulásában. Legyen a diéta része, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt.

The following two tabs change content below.

Birinyi Balázs

Üdvözlöm! Birinyi Balázs vagyok, és a Mobilgondozás blogjában egészségmegőrzéssel és idősgondozással kapcsolatos, hasznos cikkeket olvashat tőlem.
Share This